Näyttelijä Brooke Shields kertoo seksuaalisesta väkivallasta uudessa dokumentissa

Pretty Baby: Brooke Shields -dokumentti kertoo myös kuinka Brooke Shieldsiä seksualisoitiin hänen lapsuudessaan ja teinivuosina.

Brooke Shields National Board of Review Awards -gaalassa New Yorkissa 8. tammikuuta.

21.1. 15:39

Näyttelijä Brooke Shields, 57, kertoo joutuneensa seksuaalisen väkivallan uhriksi nuoruudessaan. Asia tulee ilmi uudessa dokumentissa Pretty Baby: Brooke Shields, joka sai perjantaina ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla.

Asiasta kertovat esimerkiksi uutistoimisto AFP ja Rolling Stone.

Shields ei paljasta väkivallan tekijän nimeä, mutta sanoo tunteneensa tämän ja luulleensa tämän tulleen keskustelemaan hotellihuoneeseen mahdollisesta tulevasta elokuvaroolista.

Käytyään kylpyhuoneessa mies kuitenkin palasi alastomana hotellihuoneeseen ja kävi päälle.

”En juuri taistellut vastaan. Jäädyin täysin”, Shields kertoo. ”Yhden ei-sanan olisi mielestäni pitänyt riittää. Ajattelin vain, että pysy hengissä ja selviydy ulos.”

Väkivallan jälkeen Shields kertoi tapahtuneesta turvamiehelleen, joka totesi kyseessä olleen raiskauksen. Shields sanoo vastanneensa, että ei halua uskoa sitä.

Shields käy dokumentissa läpi myös lapsuuttaan. Valokuvaaja otti hänestä alastonkuvia, kun lapsi oli kymmenvuotias ja voitti oikeusjutun, jossa Shields ja hänen äitinsä yrittivät estää kuvien julkaisun, kun Shieldsistä oli tullut teini-ikäinen elokuvatähti.

Oikeuden mukaan kuvat eivät olleet siveettömiä.

“Minua loukkasi luottamuksen ja ystävyyden rikkominen enemmän kuin se, että valokuva olisi saanut tuntemaan oloni epämukavaksi”, hän kertoo dokumentissa.

Shieldsin äiti oli dokumentin mukaan alkoholisoitunut, mutta samalla hyvin tarmokas tuodessaan lastaan julkisuuteen.

11-vuotiaana Shields näytteli lapsiprostituoidun osaa Louis Mallen Pretty Baby -elokuvassa. ”Onneksi Brooke oli niin pieni ettei voinut sanoa vastaan”, äiti iloitsi muutamaa vuotta myöhemmin.

15-vuotiaana Shields näytteli Sininen laguuni -elokuvassa, joka kuvasi teinien seksuaalista heräämistä autiolla saarella. Samana vuonna hän näytteli myös Franco Zeffirellin Mieletön rakkaus -elokuvassa ja kertoo ohjaajan vääntäneen häntä varpaasta seksikohtausta kuvattaessa, jotta kasvoille saataisiin ohjaajan haluama ilme.

”Hän väänsi varvasta kaiketi, jotta kasvoni kuvaisivat... ekstaasia? Mutta se oli enemmänkin ahdistusta, koska hän satutti minua”, Shields kertoo.

Shields mainittiin myös Michael Jacksonin tyttöystäväksi, mutta hän sanoo suhteen olleen enemmänkin lapsenomaista ystävyyttä.

Lana Wilsonin ohjaama dokumentti käy läpi myös sen, kuinka Shields valmistui Princetonin yliopistosta ja siirtyi teinivuosien elokuvarooleista esimerkiksi Hei, olen Susan -televisiosarjan tähdeksi.

Hän on lisäksi kirjoittanut kirjan raskauden jälkeisestä masennuksesta (suomeksi Tuli sade rankka) ja pitänyt aihetta julkisuudessa.

Rolling Stone -lehden mukaan hän on myös vaikuttanut siihen, että lainsäädäntöä korjattiin ohjaamaan lisää voimavaroja raskauden jälkeisestä masennuksesta kärsiville.

Pretty Baby -dokumentin ohjaaja Lana Wilson ja Brooke Shields perjantain 20. tammikuuta Sundancen elokuvafestivaalilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat