Ruotsalaismuseo karsi näyttelyään natsisyytösten johdosta

Sven Hedinin tunnetut natsiyhteydet aiheuttivat nyt poistoja Tukholman etnografisen museon perusnäyttelyyn.

Tukholman etnografinen museo sijaitsee Gärdetin kaupunginosassa.

21.1. 17:36

Tukholman etnografinen museo on tehnyt poistoja perusnäyttelyynsä kuuluisan tutkimusmatkailijan ja Ruotsin akatemian jäsenenä toimineen Sven Hedinin (1865–1952) natsiyhteyksien vuoksi.

Asiasta kertovat Dagens ETC ja SVT.

Hedinin sympatiat Adolf Hitleriä kohtaan on tiedetty jo ennestään. Muutoksiin vaikutti populäärihistorioitsija Tommy Lundmarkin kirja Sven Hedin – Institutet och en nationalhjältes fall, jonka valokuvassa näytetään Hedin tekemässä natsitervehdystä natsijohtajien kanssa.

Sven Hedin

Lundmark kiinnitti huomiota myös etnografisen museon näyttelytekstiin, jonka saattoi tulkita suhteellistavan Hedinin natsisympatioita. Tekstissä muistutettiin, että hän tunsi sympatiaa myös kommunistijohtajiin.

Tämä voi Lundmarkin mukaan johtaa ihmisiä harhaan. Hedin ihaili diktatorista valtaa saaneita mahtimiehiä, mutta hänellä ei ollut kommunistijohtajiin samanlaisia yhteyksiä kuin natseihin Hitleriä ja Heinrich Himmleriä myöten.

Museo kertoo SVT:lle näyttelyn poistojen olevan osa jatkuvaa uudelleenarviointia tutkimuksen edistyessä.

Osa perusnäyttelystä perustuu yhä Hediniin ja hänen tunnettuun kokoelmaansa, jota hän keräsi matkoillaan esimerkiksi Tiibetiin ja Kiinaan.

SVT:n mukaan Hedinin natsiyhteyksiä ei edelleenkään mainita kokoelmaa koskevissa ja yhä esillä olevissa museon esittelyteksteissä.

Museon mukaan asiaa tutkitaan parhaillaan yhteistyössä muiden museoiden ja organisaatioiden kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat