Kohu BBC:n johtajanimityksestä: vaikuttiko Boris Johnsonin saama jättilaina valintaan?

The Sunday Timesin mukaan BBC:n hallituksen nykyinen puheenjohtaja auttoi takaamaan Boris Johnsonin jättilainan juuri ennen kuin Johnson suositteli häntä tehtävään.

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson kuvattuna sunnuntaina Venäjän hyökkäyksen raunioittamassa Borodjankassa Ukrainassa. Samaan aikaan Britanniassa on noussut kohu hänen velkajärjestelyistään ja niiden mahdollisista yhteyksistä BBC:n hallituksen puheenjohtajan valintaan.

22.1. 14:59

The Sunday Times on aiheuttanut kohun Britanniassa kertomalla, että BBC:n hallituksen nykyinen puheenjohtaja Richard Sharp auttoi järjestämään silloiselle pääministerille Boris Johnsonille takuut jopa 800 000 punnan eli 910 000 euron jättilainalle vain viikkoja ennen kuin Johnson suositteli häntä BBC:n johtoon.

Oppositiopuolue Labour vaatii selvitystä asiasta.

Richard Sharp on BBC:n hallituksen puheenjohtaja.

Entinen Goldman Sachsin pankkiiri Sharp oli jo aiemmin lahjoittanut Johnsonin konservatiivipuolueelle satojatuhansia puntia. Marraskuussa 2020 kanadalainen monimiljonääri ja Boris Johnsonin pikkuserkku Sam Blyth kutsui Sharpin illalliselle ja kysyi neuvoja prosessiin, jossa Blyth takaisi Johnsonin lainan.

Pääministeri oli tuolloin rahapulassa esimerkiksi avioeronsa talousvaikutusten johdosta.

Blythin antaman lainatakuun The Sunday Times paljasti jo runsas viikko sitten. Uutta on BBC:n nykyisen hallituksen puheenjohtajan Richard Sharpin osuus järjestelyissä.

The Sunday Timesin mukaan Sharp neuvotteli asiasta pääministerin virka-asunnossa kansliapäällikkö Simon Casen kanssa, ja myöhemmin Johnson, Sharp ja Blyth nauttivat illallista yhdessä, mutta eivät väittämänsä mukaan puhuneet Johnsonin raha-asioista illallisen yhteydessä.

Johnson ehti saada joulukuussa 2020 hallituksen etiikkaa valvovalta elimeltä virallisen kirjeen, jossa kehotettiin pääministeriä lopettamaan neuvonpito raha-asioistaan Sharpin kanssa BBC-johtajavalintaprosessin vuoksi.

Tammikuun alussa 2021 silloinen kulttuuriministeri Oliver Dowden hyväksyi Johnsonin ehdotuksen, ja helmikuussa parlamentti nimitti Sharpin BBC:n hallituksen johtoon 160 000 punnan vuosipalkkiolla.

Hallituksen puheenjohtajana Sharpin tehtävä on johtaa BBC:n strategian määrittelyä ja ”pitää yllä yhtiön itsenäisyyttä”.

Sharp on myöntänyt saattaneensa kansliapäällikkö Casen ja Blythin yhteen saamansa pyynnön mukaisesti, mutta sanoo, että hän ei antanut neuvoja Johnsonin raha-asioissa eikä näe toimissaan intressiristiriitaa.

Blythin mukaan takuu oli 800 000 punnan lainalle, mutta lainaa otettiin lopulta selvästi vähemmän. Lainan antajaa ei ole paljastettu.

The Sunday Times luettelee useita säännöksiä, joiden mukaan taloudelliset kytkyt olisi pitänyt ilmoittaa, mutta tämän lainan suhteen se jäi osapuolilta lehden mukaan tekemättä.

BBC:n tiedottaja totesi, että yhtiöllä ei ole mitään roolia hallituksensa puheenjohtajan valinnassa, ja kaikki kysymykset tulee osoittaa valinnan tehneille tahoille.

Lue lisää: Boris Johnson on tienannut puheillaan yli miljoona puntaa pääministeripestin päätyttyä

Lue lisää: On Rishi Sunakin vuoro yrittää taluttaa Britannia ulos kaaoksesta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat