Päättämätön tv-katsojuus voi olla vuoden trendi

Laatudekkari sai ruotsalaiset vaatimaan jaksojen näyttämistä heti, vaikka hidas katselu voittaa aina tv-ahmimisen, Tero Kartastenpää kirjoittaa.

24.1. 2:00 | Päivitetty 24.1. 6:53

Ruotsissa on loukkaannuttu. Yleisradio SVT julkaisee uudesta mysteerisarjastaan Händelser vid vatten vain jakson viikossa.

Dagens Nyheterin kolumnisti Nicholas Wennö valittaa, kuinka katsojat, joiden hän useita kertoja mainitsee maksavan ohjelman, eivät kestä pidättäytymistä. Sarja on niin ”hypnoottinen”.

Hän syyttää SVT:tä tarpeettomasta ärsytyksestä ja omien kruununjalokivien varastamisesta.

Vesilasin myrskytys huvittaa. Myös naapurimaassa nuristaan yleisradiolle siitä, että se on tehnyt työnsä hyvin.

Katsojaraukkojen palaute kuulostaa kuin lapsen kiukuttelulta karkkihyllyllä. Tai sitten sarja on jotenkin opioidipitoinen.

Kirjoittaja vaatii: ”Vapauttakaa Händelser vid vattenin vangit, on 2023!”

Vuosi on oikein kirjattu mutta ajan henki ei. Kaikkea ei missään nimessä pidä saada heti.

Tapaukset – kuten Succession – julkaistaan jakso viikossa. Tasaisesti katseltu parhaus on vapauttavaa. Keskinkertaisten sarjojen parissa kun valtaa aina olo, että jossain olisi paremmat juhlat.

Viikoittaisessa odotuksessa kausi venyy vuodenajan mittaiseksi ja parhaimmillaan vaikuttaa koko elämänvaiheen tunnelmaan.

Parempi näin. Kolmannen putkeen katsotun osan jälkeen ihan mikä tahansa katselu muuttuu kuluttamiseksi, ei sisällä olemiseksi. Tärkeimmäksi tulee suoritus hoitaa sarja pois kuin tiskit tai veroilmoitus.

Katsojana voi välillä tyytyä istumaan pelkääjän paikalla.

Yhdysvalloissa on nousemassa hitaan katsomisen tapa: FAST TV. Se tarkoittaa nettikanavia, jonka sisältö pyörii ennalta päätetyn aikataulun mukaan. Kanavat saa ilmaiseksi, mutta väliin tulee räätälöityjä mainoskatkoja. Katsoja vapautetaan valitsemisen vaikeuden lamaannukselta.

Päättämätön katsojuus voi olla vuoden rauhoittavin ilmiö.

Testaan, miten Händelser vid vatten vaikuttaa suomalaiseen.

Koukuttavuus on rakennettu vahvoista aineista. Sarja perustuu Kerstin Ekmanin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkittuun dekkariklassikkoon Tapahtui veden äärellä vuodelta 1993.

Sarjassa on sopivasti tuijottelua ulos ikkunoista ja tepastelua kauniilla ruotsalaisella maaseudulla. Juonta hidastellaan kahdella laatuvuosikymmenellä 1970 ja 1990.

Hypnoottista on ilmeisesti se, että useiden kohtausten päällä soi uhkaava viulu.

Kaikki on hyvin underbar, mutta aloitusosa ei saa malttamattomana himoamaan ruotsalaisen murhan ratkaisua.

Vangit voivat hajaantua ja lähteä elämään vuotta 2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat