Dokumentti esittelee Yhdysvaltain 1930-luvun vaikutusvaltaisimman natsijohtajan

Annette Baumeisterin tv-dokumentti Amerikan Führer muistuttaa, että Yhdysvalloissa oli yllättävän paljon Saksan ja natsien kannattajia.

Fritz Julius Kuhn (kuvassa) oli Saksassa syntynyt amerikkalainen antisemitisti, joka kannatti Hitleriä ja oli aktiivinen toimija Yhdysvaltojen kansallissosialistisessa liikkeessä.

25.1. 2:00 | Päivitetty 25.1. 13:31

Mikään sota ei taida olla yhtä kiteytynyt kuin toinen maailmansota. Siinä hyvät liittoutuneet, varsinkin Amerikka ja Britannia, kukistivat pahat akselivallat – etenkin Saksan ja natsit.

Eihän se ihan niin yksinkertaista ollut. Ennen kuin Japani veti Yhdysvallat mukaan sotaan hyökkäämällä Pearl Harbouriin vuonna 1941, suurin osa amerikkalaisista kannatti pysymistä erossa koko sopasta.

Yhdysvalloissa oli myös yllättävän paljon Saksan ja/tai natsien kannattajia. Siitä muistuttaa Annette Baumeisterin tv-dokumentti Amerikan Führer (Saksa 2022).

Liikkeelle lähdetään helmikuusta 1939, jolloin New Yorkissa Madison Square Garden -halliin kokoontui 20 000 lipun ostanutta osoittamaan suosiotaan natsismin nousulle. Ulkopuolella oli satatuhatta ihmistä vastustamassa natseja.

Menoa valvoi 1 700 poliisia, New Yorkin ennätysmäärä ennen syyskuun 2001 terrori-iskuja.

Tapahtumaa olisi ollut vaikea erottaa Hitlerin massakokoontumisista Saksassa, ellei natsilippujen rinnalla oli liehunut Yhdysvaltain lippuja. Palopuhetta piti Fritz Kuhn, Amerikan vaikutusvaltaisin natsi.

Saksassa syntynyt Kuhn oli jäänyt kiinni varkauksista. Hän ei päässyt muuttamaan Yhdysvaltoihin suoraan vaan kiersi Meksikon kautta. Vuonna 1934 hän liittyi Friends of New Germany -järjestöön, jolla oli 20 miljoonaa jäsentä.

Kuhn nousi sen johtoon 1936, vaihtoi nimen German American Bundiksi, keräsi sille rutkasti tukirahoja ja laajensi avoimesti fasistista toimintaa. Madison Square Garden oli liikkeen huippuhetki.

Historian ironiaa on, että myös Hitler toivoi Yhdysvaltojen pysyvän puolueettomana, koska pelkäsi sen talousmahtia. Kuhn liikkeineen olikin kiusallinen sekä Hitlerille että presidentti Rooseveltille.

Dokumentin toiseksi päähenkilöksi nousee toimittaja John Metcalfe, myöskin Saksassa syntynyt maahanmuuttaja. Hän soluttautui German American Bundiin, pääsi Kuhnin lähipiiriin ja kirjoitti Chicago Daily Newsiin jutun, joka aiheutti laajalle levinneen sensaation.

Kuhnista ja German American Bundin toiminnasta on säilynyt paljon arkistofilmejä. Niiden ansiosta Amerikan Führer herättää aiheensa eloon ja vakuuttaa.

Se on muutenkin konstailematonta ja pätevää tekoa – ja terveellinen muistutus, että historiassa on harvoin yksinkertaisia totuuksia.

Historia: Amerikan Führer, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat