Beyoncé nousi Dubaissa lavalle vuosien tauon jälkeen, esiintymis­paikka suututti fanit

Beyoncé esiintyi ensimmäistä kertaa neljään vuoteen ja sai osakseen sekä ylistystä että kritiikkiä.

Beyoncé esiintyi 21. tammikuuta Dubaissa.

24.1. 14:01

Poptähti Beyoncén lauantainen paluukeikka Dubaissa on saanut ristiriitaisen vastaanoton, kertovat kansainväliset mediat.

Spektaakkelimaista konserttia on ylistetty, mutta osa faneista on arvostellut esiintymispaikan valintaa, sillä Arabiemiraateissa sijaitseva Dubai noudattaa äärimmäisen tiukkoja uskonnollisia lakeja ja homoseksuaalisuuden vastaisia sääntöjä.

Beyoncé esiintyi ensimmäistä kertaa neljän vuoden tauon jälkeen. Toimittajille ja vaikuttajille järjestetty kutsuvieraskonsertti järjestettiin Atlantis the Royal -luksushotellin avajaisissa Dubaissa.

Beyoncé esitti noin tunnin mittaisessa konsertissa yhteensä 19 kappaletta, joista yhden esikoisensa Blue Ivyn, 11, kanssa.

The Guardianin mukaan keikalle osallistunutta yleisöä pyydettiin laittamaan puhelimensa lukittuun pussukkaan keikan ajaksi keikan taltioimisen estämiseksi. Pyynnöistä huolimatta keikasta on vuotanut materiaalia internettiin.

Beyoncé on aikaisemmin käyttänyt ääntään vähemmistöjen ja erityisesti seksuaalivähemmistöjen puolustamiseen. Hän yksi popkulttuurin keskeisistä suunnannäyttäjistä ja vaikuttajista, tunnettu feministi ja afroamerikkalaisen kulttuurin merkittävä puolustaja.

Hänen viimeisimmän, elokuussa 2022 julkaistun Renaissance-albumin julistettiin kunnioittavan mustaa queer-kulttuuria.

Julkaisun alla Beyoncé kirjoitti Instagram-tilillään, että hänen tavoitteensa oli ”luoda turvallinen tila ilman tuomitsemista. Paikka, jossa olla vapaa täydellisyyden tavoittelusta ja liiasta ajattelusta.”

BBC:n mukaan levyä pidettiin kunnianosoituksena homoyhteisöstä nousseelle tanssimusiikille ja New Yorkin Harlemin dragkulttuurille. The Guardianin mukaan Dubain keikka ei sisältänyt kappaleita viimeisimmältä albumilta.

Arabiemiraateissa sovelletaan rikoslain rinnalla šaria-lakia, joka on Koraaniin perustuva islamistinen laki. Homous on Arabiemiraateissa rikos, josta voidaan rangaista maasta karkottamalla, vangitsemalla tai jopa kuolemanrangaistuksella.

London School of Economicsin tekemän tutkimuksen mukaan lakia ei kuitenkaan aina toteuteta täydellisesti. Tutkimuksen mukaan länsimaiset homomiehet saattavat käyttää taloudellisia, sosiaalisista ja kulttuurisia etuoikeuksiaan luodakseen yhteisöjä, joissa he voivat seurustella.

Viime vuosina Dubai on houkutellut alueelleen somevaikuttajia kaupallisten yhteistöiden turvin. HS kirjoitti vuonna 2021 Dubaihin muuttaneista suomalaisista somevaikuttajista.

Human Rights Watchin mukaan Arabiemiraatit yrittää maalata valtiosta kuvaa suvaitsevana ja progressiivisena, mutta pidättää aktivisteja ja toisinajattelijoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat