Pohjolan laki on harvinaisen realistinen lakisarja: ”Amerikassa meno on enemmän show’ta”, käsikirjoittaja Juha Karvanen sanoo

Pohjolan laki -sarjan pääkäsikirjoittaja ja konseptin luoja Juha Karvanen kertoo, että sarjaa varten tehtiin laaja taustatyö, mutta kaikessa ei voi olla autenttinen.

Pohjolan laki -sarjan päähenkilö on oikeudentuntoinen asianajaja Matti Pohjola (Lauri Tilkanen).

26.1. 2:00 | Päivitetty 26.1. 13:44

Monen suomalaisen käsitys oikeusjärjestelmästä on peräisin amerikkalaisista elokuvista ja tv-sarjoista. Niinpä ihmiset ovat joskus yllättyneitä, kun poliisi ei luekaan pidätetylle tämän oikeuksia eikä oikeussalissa kukaan napauta: ”Vastalause!”

Huomattavasti tarkemman käsityksen kotimaisesta oikeudenkäytöstä saa sen sijaan suomalaisesta televisiosarjasta Pohjolan laki (2020–), josta alkoi viime viikolla toinen tuotantokausi.

Pohjolan lakia varten tehtiin laajaa taustatyötä. Tekijät seurasivat käräjäoikeuksien istuntoja, keskustelivat juristien kanssa ja vierailivat asianajotoimistoissa.

Kävi ilmi, ettei amerikkalaissarjoista voi ottaa mallia.

”Suomessa on kliinisempi meininki, Jenkeissä vedetään enemmän show'na”, Pohjolan lain pääkäsikirjoittaja ja konseptin luoja Juha Karvanen kertoo.

Samalla hän kertoo yllättyneensä siitä, kuinka rempseitä juristit tapaamisissa olivat.

”Hyviä tarinankertojia, hehän puhuvat työkseen.”

Juha Karvanen on Pohjolan lain pääkäsikirjoittaja ja konseptin luoja.

Juristien kertomista tarinoista ammennettiin sarjaan. Ensimmäisellä kaudella nähtiin eronneen pariskunnan kiista kissan omistajuudesta. Sen taustalla on todellinen oikeusjuttu.

Myös juristilatinan puhuminen jälkikasvulle on napattu todellisuudesta.

Tekijät kyselivät juristeilta myös, mikä television lakisarjoissa on häirinnyt. Yksi vastaus oli välinpitämättömyys asiakkaiden yksityisyyden suojaa kohtaan.

Karvanen muistelee Good Fightin jaksoa, jossa asiakas pyyhälsi suoraan juristien huoneeseen. Todellisuudessa matka olisi pysähtynyt respaan, koska toimistoihin ei voi päästää ulkopuolisia vaeltelemaan.

Good Fight (2017–2022) ja Boston Legal (2004–2008) ovat kyllä olleet Karvasen suosikkilakisarjoja.

Käsikirjoituksia on käyty läpi myös tuotantoyhtiön oman juristin kanssa, ihan repliikkejä myöten.

Välillä autenttisuuden tulee kuitenkin väistyä. Vaikka jokin puheenvuoro oikeussalissa kestäisi oikeasti noin kolme minuuttia, sarjassa se voi olla ohi alle minuutissa. Draama edellyttää tiivistämistä.

Suomalaisen oikeusvaltion suurena ongelmana on jo kauan pidetty liian pitkiä käsittelyaikoja. Pohjolan Laissa ongelmasta on päästy eroon. Prosessit etenevät toistuvasti nopeudella, joka olisi viranomaisille kunniaksi.

Dilemmaan törmättiin ensimmäisellä tuotantokaudella erityisesti ison ympäristöaiheisen oikeusjutun kanssa. Seitsemännessä jaksossa löytyi uutta todistusaineistoa, ja kahdeksannessa eli viimeisessä jaksossa käytiin jo oikeutta.

”Jos olisi haluttu olla täysin realistisia, seitsemännen ja kahdeksannen jakson välissä olisi ollut noin yhdeksän kuukautta. Ensin kirjoitettiin pitkä aikahyppy, mutta se poistettiin, koska se olisi purkanut jännitettä.”, Karvanen kertoo.

Toista kautta ovat Karvasen lisäksi olleet kirjoittamassa Tua Harno ja Tiina Tanskanen. Kauden aikana sarjan päähenkilö, oikeudentuntoinen asianajaja Matti Pohjola (Lauri Tilkanen) joutuu kohtaamaan salaisuuden menneisyydestään.

Pohjolan Lain 2. tuotantokausi. Elisa Viihde Viaplay.

Sarjan toisen kauden aikana asianajaja Matti Pohjola (Lauri Tilkanen) joutuu kohtaamaan salaisuuden menneisyydestään. Tapahtumissa on mukana myös Sofia Benson (Anu Sinisalo).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat