Brittitiedustelun ex-pomo höperehtii ja kaaosta syntyy Mick Herronin erin­omaisessa vakooja­romaanissa

Ote vain tiukentuu neljännessä Jackson Lamb -vakoiluromaanissa.

Mike Herronin romaanisarja on edennyt neljänteen suomennettuun niteeseen.

6.2. 20:00

Romaani

Mick Herron: Vakoojakatu (Spook Street). Jackson Lamb 4. Suom. Ilkka Rekiaro. Crime Time. 391 s.

Jännityskirjailija Mick Herronin romaanisarjasta voi havaita, että hänen hitaat hevosensa näyttävät saavuttavan yhä täysipainoisemman ravin. Luupäät-osalla (alkukielellä Slow Horses) käynnistynyt sarja on ehtinyt neljänteen suomennettuun niteeseen, nimeltään Vakoojakatu.

Brittikirjailija on kohottanut kierroksia kirja kirjalta, ei kuitenkaan itsetarkoituksellisin efektein, vaan ajatuksen ja toiminnan yllätyksinä. Kuten aiemmissa osissa Herron suuntaa nytkin huomion paljolti brittien tiedusteluhaarojen keskinäisiin mittelöihin ja tikarinpistoihin.

Vihollinen on keskuudessamme.

Vanhukset saattavat höperehtiä harmittomasti, mutta jos höperehtivä vanhus on tiedustelun legendaarisia ex-pomoja, tilanne voi äityä hengenvaaralliseksi. Mick Herron vääntää asetelmasta varsin monitahoisia pulmatilanteita.

Kenelle vakoilun salaisuudet kuuluvat? Pitääkö yksilön vaitiolo loppuun asti? Mitä jos omat ja valtakunnan intressit ovat joskus sekoittuneet?

Tällaisiin maisemiin kiertyy kimurantteja säikeitä: vanhuksen eli David Cartwrightin ideoimat ikivanhat diilit ja niiden mahdollinen kytkentä terroritekoihin nyky-Lontoossa. Kylmän sodan taitteessa hän on käynnistänyt peiteoperaation, joka nousee vääjäämättä esiin – eikä minään teetuokioiden leppoisana muistona.

Hallitsematonta uhkaa on ilmassa. Pääosin Britanniassa, mutta Ranskan maaseudullakin käryää.

Vakoojakadussa paljastuu ylipäänsä sarjan aiempia osia enemmän henkilöiden yksityisempää puolta. Liikunnallista ryminää riittää kyllä sitäkin, mutta pohjamotiivien kaivelun myötä romaanisarja näyttäisi kiitettävästi siirrähtävän kohti vielä monisyisempiä alueita.

Henkilögalleria Jackson Lambeineen pysyy liki entisenä, täydentyen huumaavalla Emma Flytellä ja mystisellä J. K. Coella. Agentteja myös menetetään.

Herronin dialogintaju kestää kautta kirjan. Tuore tiedustelujohtaja empii ja lähes protestoi erästä kovaa ratkaisua: ”Tämä ei ole oikein”, hän sanoo. Rutinoituneempi alainen argumentoi takaisin: ”Ei ehkä oikea teko. Mutta se on oikea päätös.”

Paljon ratkeaa ja jää ratkeamatta. Vakoojakatu huipentuu kolmen ammattilaisen tilintekoon, jossa kolkkoja totuuksia putoilee kuin jääkimpaleita räystäältä. Varokoon kukin, etteivät tipahda omaan niskaan.

Jackson Lamb -sarjan tulevia jaksoja on ilo odottaa. Ilo olisi nähdä maksuttomilta kanavilta myös kirjoihin perustuva tv-sarja, jossa Gary Oldman on pääosassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat