Haaveiden kirjakaupoissa leiskuu lempi

Hyllystöt ovat huvenneet niin eksoottisiksi, että niiden väliin voi jo sijoittaa romantiikan pilvilinnoja.

Kirjallisuudessa kirjakaupat nähdään usein jännittävinä ja romanttisinakin paikkoina.

29.1. 2:00 | Päivitetty 29.1. 6:11

Kirjakauppaverkosto kutistuu vauhdilla. Etenkin siksi, että äänikirjoja on helppo ostaa sähköisesti. Vaikeudet koskevat myös alan suurinta ja valtakunnallisesti ainoaa toimijaa, Suomalaista kirjakauppaa. Helsingistä lopetettiin hiljan Arabian myymälä, ja Tampereen viidestä toimipaikasta katoaa kaksi.

Hiljaista on, mutta aikuisten hyvän mielen kirjallisuudessa kirjakaupassa suorastaan leiskuu, tosin ei vielä Suomemme raukoilla rajoilla.

Kirjakauppakiiman johtava tuuttaaja on lontoolainen Annie Darling, jonka helmikuussa ilmestyvä Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa (Tammi) on jo kolmas osa hänen Bloomsbury-sarjaansa.

Aikanaan hiukan toisenlaisessa Bloomsburyn ryhmässä vaikuttanut Virginia Woolf (1882–1941) saattaa hymyillä ihan lempeästi sieltä jostakin: vai ovat hyllystöt huvenneet jo niin eksoottisiksi, että niiden väliin kelpaa sijoittaa pilvilinnoja.

Toukokuussa Devonin suunnasta Darlingia komppaa Veronica Henry romaanilla Kuinka rakastua kirjakaupassa (Bazar). Kenties vaikka Julia Robertsin ja Hugh Grantin hahmojen tapaan elokuvassa Notting Hill (1999): elokuvatähti näkee kirjakauppiaan hömelöyden takaa hänen hyvyytensä ja heltyy siihen. Hellanlettas: Kirjaihminen, kunnon ihminen!

Kesäkuulle luvatussa Frida Skybäckin romaanissa Kirjahyllyn salaisuus (WSOY) ei välttämättä ehditä kotoa kauppaan asti, mutta rakkautta ja tragediaakin painotuotteiden tienoille siinä ennakkotietojen mukaan kytkeytyy.

Amerikkalaiselta Kerri Maherilta sen sijaan on lupa odottaa huhtikuussa vissiä asiaa teoksessa Pariisin kirjakauppias (Bazar), joka kertoo Sylvia Beachista sekä hänen vuonna 1919 avaamastaan Shakespeare and Company -kirjakaupasta, jossa kannattaa edelleen pistäytyä aistimassa mennyttä maailmaa.

Beach ei välttämättä ihan tiennyt mitä teki julkaistessaan James Joycen Ulysses-romaanin muutama vuosi kaupan avaamisen jälkeen, mutta kestävä tapaus kirjallisuushistoriaan saatiin.

Maher menee lukulistalle. Sitä odotellessa oma suosikkini kirja­kauppa­kirjallisuudessa on skotlantilaisen Shaun Bythellin Elämäni kirjakauppiaana (Kirjapaja, 2019), jossa työtovereita saati asiakkaita ei rakasteta, koska usein kumpiakaan ei ole.

Helsingissä Stig-Björn Nyberg johti Akateemista kirjakauppaa, kun ovet kävivät Bythellin nykyaikaa ratkaisevasti rivakammin, ja muistelmateos Kirjatalossa (Otava, 2017) kertoo siitä.

Omiakin muistoja samasta osoitteesta minulla on kaukaiselta apupoika-ajalta, tosin ei varsinaisesti nyt niin muodikkaalta lemmen alalta. Varastokellarin järjestelyurakassa pomoni, iso nainen, uhkasi tukehduttaa rintojensa väliin, jos vielä soitan suutani.

Läpällä toki. Mutta silti. Hetken huimasi hoikkaa poikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat