Hustlers on tutkielma sukupuolittuneesta vallasta ja oiva esimerkki uuden ajan stripparielokuvasta

Rooleissaan säkenöivät Jennifer Lopez ja Constance Wu esittävät miesuhrinsa huumaavia strippareita tositapahtumiin pohjautuvassa naiskuvauksessa Hustlers – korkojen kera.

Elokuvassa alistetut stripparit ottavat vallan ja rahat. Ramonaa esittävän Jennifer Lopezin roolia on kiitetty jopa näyttelijän kaikkien aikojen parhaaksi.

29.1. 2:00 | Päivitetty 29.1. 9:28

Elokuva

Hustlers – korkojen kera ★★★★

Hustlers, USA 2019

TV2 21.25 ja Yle Areena (16).

”Tämä kaupunki, tai koko maa, on yhtä suurta strippiklubia. Toiset viskovat seteleitä ja toiset tanssivat.”

Kommentin lausuu kokenut huippustrippari nimeltä Ramona, jonka johtama naisryhmä huumasi 2000-luvulla miesuhrinsa ja höyläsi näiden luottokorttitilit tyhjiksi. Nolot miehet eivät useinkaan suostuneet puhumaan petetyksi tulemisestaan edes poliisille.

Ramona on päähenkilö Lorene Scafarian elokuvassa Hustlers – korkojen kera (2019). Se pohjautuu tositapahtumiin ja toimittaja Jessica Presslerin vuonna 2015 ilmestyneeseen palkittuun artikkeliin.

Osaavaa ja määrätietoista Ramonaa esittää Jennifer Lopez, jonka roolia on kiitetty jopa näyttelijän kaikkien aikojen parhaaksi. Destiny (Constance Wu) on tulokas, jonka Ramona ottaa suojatikseen ja myöhemmin liikekumppanikseen.

Ystävysten toimintaa sääteli yhteiskunnan talous. Kun lama koetteli strippiklubeja, naiset ryhtyivät itsenäisiksi yrittäjiksi. Sukupuolisen luokkanousun myötä tienestejä ei enää tarvinnut jakaa välistä vetävien miesten kanssa.

Stripparit, kuten prostituoidutkin, leimataan elokuvissa usein jo valmiiksi hävinneiksi sivuhahmoiksi, joita yritetään ehkä pelastaa tosirakkauden voimin. Tästä hyvänä esimerkkinä on vuoden 1996 elokuva Striptease. Siinä yritys kuvata esimerkiksi rahaa huoltajuuskiistaan tarvitsevan naisen valintaa naarmutti näyttelijä Demi Mooren uraa. Paljon suositummaksi osoittautui helppo brittikomedia Housut pois! (1997), jossa työttömät miehet riisuutuvat rahasta.

Noiden 25 vuoden takaisten aikojen jälkeen elokuvamaailma on naisistunut ja sen arvomaailma monipuolistunut. Tekijöiden sukupuoli ei tietenkään rajoita taiteellista osoittamista missään lajityypissä, mutta muuttuneen tuotantokulttuurin myötä näemme yhä enemmän naisvaltaisen tekijäjoukon elokuvia naishenkilöistä ja naiseuden kysymyksistä.

Monet kerrat luemme niistä ymmärrystä ja näkemystä, johon kaikki eivät usko miesten pystyvän. Myös Hustlers on tällainen elokuva.

”Olimme kuin kaksi hurrikaania”, kuvaa Ramona (Jennifer Lopez) ystävyyttään ja yhteistyötään Destinyn (Constance Wu) kanssa.

Toisaalta Hustlers on rikos- ja huijaustarina, jossa sympatisoimme rikollista toimintaa. Mutta se on myös selväpiirteinen tutkielma sukupuolittuneesta vallasta, maailmasta, jota pyörittävät raha ja seksi. Sitä voi lukea sekä kommenttina markkinataloudesta että voimaannuttavana kuvauksena sisarellisesta solidaarisuudesta.

Tarinan stripparit pelaavat viettelyllä, mutta eivät seksuaalisilla palveluilla. Elokuvassa heidän seksuaalisuutensa on usein korostetun leikittelevää, mutta ei koskaan pornahtavaa. Etääntyykö se kuulusta miehisestä katseesta?

Musiikkina kuullaan monien naispuolisten pop- ja r & b -laulajien hittejä, joilla kommentoidaan tarinan tapahtumia ja tuetaan sen tuntoja. Klassista konserttimusiikkia käytetään luontevasti esimerkiksi tankotanssin opetuksen taustalla, harjoittelun edustaessa yhtä lailla voimistelun kehoestetiikkaa kuin seksuaalista manipulointia.

Näidenkin painotusten harkittu hallinta osoittaa Scafarian työn tarkkanäköisyyttä.

Lue lisää: Suomenvenäläisten tekijöiden podcast pureutuu kiehtovasti venäläiseen propagandaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat