Inhimillisellä otteella tehty kotimainen dokumenttisarja kuvaa orjuutta ja ahdinkoa, jota Pohjoismaat toisille tarjoavat

Toimittaja Jeanette Björkqvistin kolmiosainen dokumenttisarja Riistetyt sisältää tiukkaa asiaa inhimillisellä otteella. Ensimmäinen osa kertoo seksityöhön linkittyvästä ihmiskaupasta.

Ensimmäisessä jaksossa tarinansa kertoo Janet, Romaniasta Suomeen tullut nainen.

30.1. 2:00 | Päivitetty 30.1. 14:55

Kotimainen dokumenttisarja Riistetyt kertoo ennen kaikkea Pohjoismaista, mutta siinä mainitaan maita kuten Romania, Irak ja Afganistan. Sarja kertoo ihmisistä, jotka ovat päätyneet lähtömaistaan pohjoiseen ja joutuneet riistetyiksi.

Kerronta ja samalla ongelma jaetaan kolmeen osaan. Ensimmäinen osa kertoo seksityöhön linkittyvästä ihmiskaupasta, toinen kuvaa muussa työelämässä tapahtuvaa riistoa ja kolmas tarkastelee lasten asemaa pakolaisina.

Dokumenttisarjan ote ei ole etäinen. Tilastotiedon rinnalla se kuvaa riistettyjen kokemusta. Ensimmäisessä jaksossa tarinansa kertoo Janet, Romaniasta Suomeen tullut nainen, joka kertomansa mukaan pakotettiin seksityöhön.

Janetin tapausta tutkitaan ihmiskauppana, mutta hänestä ei maalata täydellisen nöyrää uhria. Janet tanssii niin kuvaajan kuin puhelimensa kameran edessä ja lähtee tapaamaan vanhempaa miestä, jota ”voi ehkä käyttää hyväkseen”.

Riistoa kokeneiden lisäksi puhevuoron saavat heitä auttavien järjestöjen edustajat. Myös viranomaiset pääsevät ääneen: Suomen poliisi perusti 2021 yksikön tutkimaan ihmiskauppaan liittyvää rikollisuutta.

Sarja on arvostetun toimittajan Jeanette Björkqvistin käsialaa. Hänet tunnetaan nimenomaan ihmiskauppaa, seksityötä, Suomen pakolaispolitiikkaa ja Itä-Euroopan romaneja käsittelevistä raporteistaan. Seksikauppaa Björkqvist on käsitellyt myös dokumenttilähteiden pohjalta tekemässään näytelmässä Kvinna till salu.

Minna Nuotio on toiminut kaikissa jaksoissa Björkqvistin ohjaajakumppanina. Hän jakaa myös käsikirjoittajatittelin kahdessa ensimmäisessä jaksossa, joissa kolmantena ohjaajana puolestaan on toiminut Niklas Meltio.

Myös Nuotio ja Meltio tunnetaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä kuvaavista projekteista, ensiksi mainittu erityisesti leikkaajana ja jälkimmäinen valokuvaajana.

Sarjan kolmas osa tarkastelee lasten asemaa pakolaisina.

Riistetyt ei suoraan kyseenalaista valtaa, mutta sitä katsoessa käy selväksi, että valtaa käyttävien toiminnassa olisi petrattavaa. Ruotsalainen juristi sanoo, ettei turvapaikkaprosessissa tutkita lapsen etua, ja dokumentti kertoo, että ”EU:n alueella on viime vuosien aikana kadonnut yli 30 000 yksin tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa”.

Pohjoismaista itsetyytyväisyyttä dokumenttisarja sen sijaan tölväisee. Se osoittaa tehokkaasti, kuinka Suomeenkin on syntynyt uudenlainen köyhä alaluokka, jota riistetään mutta jonka ongelmat eivät hypi keskiluokkaisten ihmisten silmille.

Puolituntiset jaksot sisältävät tiukkaa asiaa inhimillisellä otteella. Faktoja sisältävät tekstiplanssit kielivät sekä huolellisesta taustatyöstä että toisaalta viimeistelyn huolimattomuudesta. Yksittäisen pilkun tai ison alkukirjaimen puuttuminen eivät kuitenkaan varasta huomiota itse asialta.

Sarja on kokonaisuudessaan katsottavissa Yle Areenassa. Jaksot esitetään myös TV1:llä peräkkäisinä torstaina 2. helmikuuta alkaen.

Riistetyt, Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat