Suomen­venäläisten tekijöiden podcast pureutuu kiehtovasti venäläiseen propagandaan

Anton Nikolenkon ja Mihail Ioninin Venäjä-podcast on tervetullut tuulahdus idästä. Se lisää suomalaisten tietoa ja ymmärrystä naapurimaasta.

29.1. 2:00 | Päivitetty 29.1. 12:01

Yhteiskunnallisia podcasteja ei julkaista Suomessa kovin paljon, koska niiden tekeminen vaatii aikaa, vaivaa ja asiantuntemusta. Anton Nikolenkon ja Mihail Ioninin uusi Venäjä-podi onkin tervetullut tuulahdus idästä, sillä suomalaisilla on edelleen hämmästyttävän vähän tietoa ja ymmärrystä Venäjästä ja venäläisyydestä.

Nikolenko ja Ionin ovat jo lapsina Suomeen muuttaneita suomenvenäläisiä, jotka seuraavat edelleen tarkasti Venäjän asioita. Toki miehet tarkastelevat Venäjää länsimaisen liberaalista vinkkelistä.

Podcastin ensimmäisessä jaksossa uppoudutaan venäläiseen propagandaan ja pohditaan, kannattavatko venäläiset oikeasti sotaa, kuten mielipidemittaukset väittävät. Kakkososan aiheena on Putin ja hänen suosionsa salaisuus.

Varsinkin venäläisen valtiollisen propagandan analysointi on kiehtovaa kuunneltavaa. Esimerkiksi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan perusteltiin omille kansalaisille täsmälleen samalla argumentilla kuin Tšekkoslovakian miehitystä vuonna 1968. Oli pakko hyökätä, koska muuten länsi olisi ehtinyt ensin.

Myös Venäjän johdon huoli Ukrainan natseista asettuu venäläisen propagandan jatkumossa ymmärrettävään valoon. Samoin kuin Neuvostoliiton aikana fasisti oli kuka tahansa neuvostovastainen ihminen, niin nykyisin natsiksi voidaan nimittää valtiollisen propagandan kontekstissa ketä tahansa Venäjän vastustajaa.

Onnistunut propaganda on selitys myös Putinin edelleen ilmeisen suurelle suosiolle Venäjällä. Putinista on tehty erehtymätön sankari, voittaja ja yli-ihminen, joka katoaa aina julkisuudesta, jos tapahtuu jotain Venäjän kannalta kiusallista.

Venäjä-podcast. Supla.

Helsingin Sanomat ja Supla ovat molemmat osa Sanomaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat