Niinistö kantoi Ukrainassa suoja­liivissään arkki­enkeli Mikaelin tunnusta – Mitä se merkitsee?

Arkkienkeli Mikael on ukrainalaisille tärkeä pyhimys.

28.1. 13:30 | Päivitetty 28.1. 14:01

Kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö aloitti Ukrainan-matkansa tiistaina vierailulla Borodjankaan, jotkut tarkkasilmäiset huomasivat, että hänen suojaliiviinsä ilmestyi Suomen lipun rinnalle punainen tunnus.

Tunnuksessa näyttää olevan jonkinlainen suojelusenkeli. Sosiaalisessa mediassa arvuuteltiin, mistä tunnuksessa on kyse.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että kyseessä on Kiovan alueen 114. aluepuolustusprikaatin tunnus, jossa on kuva arkkienkeli Mikaelista.

HS:n Ukrainan sotaan erikoistunut faktantarkistaja John Helin sanoo arkkienkeli Mikaelin punaisella pohjalla olleen Kiovan historiallisen voivodikunnan symboli. Voivodikunnat vastasivat provinssia tai lääniä. Symbolia ryhdyttiin käyttämään 1500-luvulla.

Kiovan vaakunassa arkkienkeli Mikael esiintyy liekehtivän miekan kanssa.

Arkkienkeli Mikaelia pidetään Kiovan suojeluspyhimyksenä, ja nyky-Kiovan vaakunassa hänet nähdään sinisellä pohjalla, kädessään liekehtivä miekka ja kilpi.

Pyhää Mikaelia esittävä patsas vartioi muun muassa Kiovan Itsenäisyyden aukiota. Kiovan maamerkkeihin kuuluu myös Pyhän Mikaelin kultakupolinen luostari.

Luca Giordanon maalauksessa noin vuodelta 1666 arkkienkeli Mikael talloo paholaisen enkeleitä.

Kristillisessä traditiossa arkkienkeli Mikael taistelee paholaista vastaan ja pelastaa sieluja kuoleman hetkellä. Hän on Jumalan sotajoukkojen komentaja. Arkkienkeli Mikael myös punnitsee sieluja tuomiopäivänä. Siksi hänet kuvataan taiteissa usein miekka tai vaaka kädessään.

Arkkienkeli Mikaelia pidetään myös sotilaiden suojeluspyhimyksenä.

Erityisesti ortodoksisessa perinteessä arkkienkeli Mikaelia on kutsuttu suojelemaan kaupunkeja vihollisen hyökkäyksiltä ja auttamaan vihollisen voittamisessa taistelukentillä.

Pariisin Louvre-museon kokoelmiin kuuluvassa Rafaelin maalauksessa Mikael peittoaa Saatanan.

Ukrainan sodan alettua arkkienkelin Mikaelin sotajoukot ovat saaneet kansainvälistäkin huomiota.

Maaliskuussa, sodan yhdeksäntenä päivänä, Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon johtaja Svjatoslav Ševtšuk julkaisi Youtubessa videon, jolla hän puhui Ukrainan ja Venäjän taistelusta Jumalan ja Saatanan välisenä kamppailuna. Ševtšuk sanoi uskovansa arkkienkeli Mikaelin taistelevan Ukrainan puolella. Hänen mukaansa ihmiset olivat kertoneet hänelle nähneensä enkeleitä Ukrainan yllä.

Oli kyseessä sitten kielikuva vai kirjaimellinen kuvaus, uskonnolliset sivustot näkivät Ševtšukin puheessa uutispotentiaalia: ”Monet nähneet ’hohtavia enkeleitä’ Ukrainan yllä”, sanoo merkittävä arkkipiispa”, otsikoivat Catholic News Agency ja monet muut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat