Lähes 40-vuotias radion toivekonsertti pääsee oikeuksiinsa enää kerran kuussa

Ylen Kadonneen levyn metsästäjät on toivekonsertti, joka yhä perustelee olemassaolonsa aivan eri tavalla kuin muut.

30.1. 2:00 | Päivitetty 30.1. 14:55

Toivekonsertin merkitys radiossa on viime vuosikymmeninä muuttunut täysin. Vielä 1980-luvulla radioon soittaminen saattoi olla ainoa keino kuulla jokin kappale. Nykyään lähes kaikki musiikki löytyy internetistä, joten toivelevyistä on tullut palvelujournalismin sijaan viihdettä.

Tässä ajassa yksi toivekonsertti perustelee olemassaolonsa aivan eri tavalla kuin muut. Kadonneen levyn metsästäjissä toivojan ei edes tarvitse tietää pyytämänsä kappaleen nimeä tai esittäjää. Ohjelmassa myös Yleisradion levystö pääsee oikeuksiinsa. Lähes joka lähetyksessä on mukana kappaleita, joita ei edelleenkään löydy netistä.

Tero Liete on Kadonneen levyn metsästäjien idean isä.

Kadonneen levyn metsästäjät lähetettiin ensi kertaa ilmeisesti vuonna 1984, eli ohjelma on jo 39-vuotias. Ohjelmaa on vuosikymmenien saatossa kuultu Rinnakkaisohjelmassa, Radiomafiassa, YleQ:ssa ja lopulta Radio Suomessa. Tammikuussa tuli kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun ”Kadikset” sai säännöllisen, viikoittaisen lähetyspaikkansa.

Ja kuten Ylen tyyliin sopii, juhlan kunniaksi viikoittainen lähetys lopetettiin. Nyt toivekonsertti lähetetään enää kerran kuussa.

Tällä kertaa studiossa on Kai Ulmasen kanssa Kadonneen levyn metsästäjien idean isä, Tero Liete.

Kadonneen levyn metsästäjät, Radio Suomi ti 31.1. klo 18.02 ja Yle Areena.

Pelkkiä musiikin erikoisohjelmia

Kadonneen levyn metsästäjien lisäksi Yleisradio karsi vuodenvaihteessa raskaalla kädellä muitakin musiikin erikoisohjelmiaan radiossa. Jos se jäi jurppimaan, kannattaa kokeilla vaikka vaihtaa kanavaa. Vantaalaisen Roll FM:n lähetys koostuu pelkistä musiikin erikoisohjelmista. Kanavalla on yli 50 toimittajaa, joukossa esimerkiksi muusikoita ja intohimoisia musadiggareita.

Kanava ei ole saanut pysyvää toimilupaa, vaikka se täyttäisi muodolliset vaatimukset. Siksi ohjelmaa lähetetään tilapäisillä luvilla puolet vuodesta kahden kuukauden pätkissä. Tällä periodilla lähetykset jatkuvat helmikuun loppuun. Suunnitteilla on myös jatkuva nettilähetys.

Roll FM-kanavan toimitusjohtaja Ari Rajalaa voi kuulla myös kanavalla.

Tilapäiskanava toimii kuin vakituinen, eli sillä on pysyvä mainosmyynti, joka kattaa toiminnan kulut. Toimittajat työskentelevät talkoilla.

Satunnaisotannalla kanavan musiikissa korostuu vanha rock, mutta erikoisohjelmansa löytyy niin punkille kuin progellekin. Mukana on myös paljon uutuuksia, joita muualta ei kuule – jopa demoja.

rollfm.fi, radiotaajuus Pääkaupunkiseudulla 97.1 MHz ja Haapavedellä 90.6 MHz

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat