Varokaa Suomi-pop-fanit: Kekkosen Matkustaja saattaa olla porttihuume jazziin

Teemu Kekkosen musiikki erottuu vilpittömyydellään ja häpeilemättömyydellään: Kauneudelle on lupa antautua, kirjoittaa Katri Kallionpää.

28.1. 12:26

Kallion Tenhon esiintymislavan ympärille pakkautunut yleisö näytti vajonneen transsiin. Niin minäkin. Pianisti Teemu Kekkosen Dragonfly Meditationin kahden kvartin teema on niin kaunis ja koukuttava, että ajan ja paikan taju katosi.

Esiintymislavalla oli pianotrio, tuo jazzin kantasolu.

Pianisti Teemu Kekkosen (s. 1992), trion julkaisukeikalla Tenhossa Mikael Saastamoinen (s. 1991) soitti bassoa ja Roope Kantonen (s. 1989) rumpuja.

Menossa oli Kekkosen syksyllä ilmestyneen ensilevyn Here/There julkistuskonsertti.

Yleensä baarin äänet eivät häiritse minua – nehän tavallaan kuuluvat jazzkeikkaan – mutta tällä kertaa baaritiskin takaa kantautuva jääpalojen kolistelu pisti korvaan kuin jääkaira.

Kun seuraava kappale pääsi vauhtiin, mieleen nousivat automaattisesti sanat: Yksi väsynyt matkustaja, huuruisesta ikkunasta, katsoo vaihtuvat maisemat.

Kyllä: Teemu Kekkonen oli tehnyt kuluneesta pop-kappaleesta ilkikurisen jazzversion, joka iski kuulijalle silmää Egotripin pään yli. Varokaa Egotrippi-fanit, tämä biisi voi olla porttihuume jazziin!

Teemu Kekkonen ( ei sukua Urho Kekkoselle) oli erikoinen lapsi. Jo kahdeksanvuotiaana kuopiolaispoika diggaili isänsä jazzlevyjä. Hän tykkäsi erityisesti pianisteista, kuten Bill Evansista, Oscar Petersonista ja Iiro Rantalasta.

Kun hän 13-vuotiaana löysi Chick Corean, paluuta ei ollut: Teemusta tulisi muusikko.

Vuonna 2011 Kekkonen muutti Helsinkiin opiskelemaan Pop/Jazz konservatorioon. Noilta ajoilta joku saattaa muistaa hänen soittaneen Mikko Sarvanteen Hip Companyn riveissä.

Vuonna 2016 hän lähti opiskelemaan Amsterdamin konservatorioon.

Tarkoituksena oli suorittaa tutkinto ja palata Suomeen. Sitten kävi niin kuin usein käy: Hän tapasi tytön. Nyt paluu Suomeen ole näköpiirissä, vaikka kandin paperit ovat olleet taskussa jo vuodesta 2020.

Esikoislevyn Here/There kappaleet ovat valmistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, hän kertoi keikan jälkeen.

Levyn teko vaati hänen mukaansa aikaa ja henkistä kypsymistä. ”En ollut aikaisemmin valmis. Piti kasvaa muusikkona ja ihmisenä.”

Pianotrionsa hän perusti vuonna 2021. Parhaillaan hän säveltää musiikkia tulevalle trio-albumilleen. Suunnitelmissa on myös soolopianoprojekti.

Kekkonen tekee myös klassisen musiikin säestyshommia ja soittaa rockyhtye Gentle Savagessa.

En tiedä, kumpuavatko Kekkosen musiikin ominaispiirteet hänen isänsä levyhyllystä, Suomi-pop-altistuksesta, Amsterdamista vai jostakin muualta. Oli niin tai näin, hänen musiikkinsa erottuu vilpittömyydellään ja häpeilemättömyydellään: Kauneudelle on lupa antautua.

Sen huomasi myös sunnuntaina Tenhoon kokoontuneista kuulijoista.

Triossa Roope Kantonen – Amsterdamin konservatorion kasvatteja hänkin – vastasi rummuillaan hienosti Kekkosen nyansseihin. Mikael Saastamoisen basso toi kokonaisuuteen tarvittavaa särmää.

Roope Kantonen, Teemu Kekkonen ja Mikael Saastamoinen esiintyvät keväällä ainakin Vaasassa, Turussa ja Kuopiossa.

Teemu Kekkosen trioa voi kuulla Vaasan Doo-Bop Clubilla 18. maaliskuuta, Turun Rica Barissa 24. huhtikuuta ja Kuopiossa 17. toukokuuta.

Su 29.1.2023 klo 19.00 jazzjamit Tenhossa (Helsinginkatu 15). Housebändinä Friman/Talvi/Halttunen. Vapaa pääsy.

Tykkää Jazzkeittiöstä Facebookissa.

Lue kaikki blogipostaukset täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat