Television-yhtyeen Tom Verlaine on kuollut

Rolling Stone -lehti on nimennyt Televisionin vuonna 1977 julkaistun Marquee Moon -debyyttialbumin yhdeksi punk-aikakauden hienommista albumeista

Tom Verlaine kuvattuna Hammersmith Odeonin lavalla Lontoossa vuonna 1978.

29.1. 19:47 | Päivitetty 29.1. 20:28

Television-yhtyeen kitaristi-laulaja Tom Verlaine on kuollut, hänen perheensä kertoo. Muusikko Patti Smithin tytär Jesse Paris Smith kertoi The New York Timesille Verlainen kuolleen New Yorkissa lyhyen sairauden päätteeksi. Hän ei täsmentänyt tarkempaa kuolinsyytä.

Thomas Milleriksi syntynyt Verlaine otti nimensä ranskalaisrunoilija Paul Verlainelta, jolta hän otti myös mallia omaan, impressionistiseen lyriikkaansa.

Verlaine perusti Television-yhtyen lukiokaverinsa Richard Hellin (syntyjään Richard Meyers) kanssa vuonna 1973. Rolling Stone -lehti on nimennyt yhtyeen vuonna 1977 julkaistun Marquee Moon -debyyttialbumin yhdeksi punk-aikakauden hienommista albumeista, joskin yhtye oli punkia vain sanan laajassa merkityksessä.

Kehuvista arvosteluista huolimatta Television ei koskaan nauttinut kummoisesta kaupallisesta menestyksestä ja hajosi tehtyään vain kaksi albumia. Se kuitenkin toimi esikuvana muun muassa Ramonesille, Talking Headsille ja Blondielle, jotka vaikuttivat samoissa New Yorkin punk-piireissä legendaarisen CBGB-klubin ympärillä.

Myöhemmin Verlaine teki lukuisia soololevyjä.

Jäähyväisviestejä Verlainelle jättivät sosiaalisessa mediassa muun muassa Sonic Youthin Thurston Moore ja Red Hot Chili Peppersin Flea.

”Tom Verlaine oli yksi suurimmista rock-muusikoista koskaan. Hän vaikutti tapaan, jolla minä ja John (Frusciante) soitamme mittaamattomasti”, Flea tviittasi.

Oikaisu sunnuntaina 29.1. kello 20.26: Jesse Paris Smith ei ole Tom Verlainen tytär, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat