Bestsellerit osoittavat: Ääni­kirjojen ja painettujen kirjojen maailmat erkaantuvat toisistaan

Tietokirjojen kohdalla äänikirjoissa korostuvat rikokset, painetuissa kirjoissa käsityöt.

Viime vuoden myydyimpien painettujen kirjojen joukossa on Finlandialla palkittu Iida Rauman Hävitys ja kirjailijanimien kestosuosikkeja, kuten Ilkka Remes, Kari Hotakainen ja Jari Tervo. Äänikirjojen myyntilista näyttää toisenlaiselta.

1.2. 18:30 | Päivitetty 1.2. 19:26

Viime vuoden myydyimpien äänikirjojen kärki eroaa täysin painettujen kirjojen kärjestä. Sekä kauno- että tietokirjallisuudessa eri nimekkeet myyvät painettuina kuin äänikirjoina. Sama koskee lastenkirjallisuutta. Asia käy ilmi Suomen kustannusyhdistyksen viime viikolla julkaisemista tilastoista.

Esimerkiksi Finlandia-palkinnon voittanut Iida Rauman Hävitys – Tapauskertomus on painetun kirjallisuuden myyntilistoilla kolmantena muttei yllä lainkaan viime vuoden kymmenen myydyimmän äänikirjan joukkoon. Sama koskee Tommi Kinnusen ja Kari Hotakaisen romaaneja.

Painetussa kaunokirjallisuudessa kärkisijaa pitää Ilkka Remeksen Tornado, ja kymmenen myydyimmän kirjan joukossa jännitystä edustavat myös Reijo Mäen uusin Vares-romaani ja Max Seeckin trilleri. Äänikirjoinakin jännityskirjallisuus myy, mutta kärjessä ovat osin eri nimet: Christian Rönnbacka ja Seppo Jokinen.

Yhtäläisyyksiäkin listoilta löytyy: Kakkossijalla myydyimmissä on niin painettuna kuin äänikirjana Enni Mustosen historiallisen ja viihteellisen romaanisarjan päätösosa Tekijä. Satu Rämön Hildur on korkealla kummallakin listalla.

Äänikirjoista kolmanneksi myydyimmäksi kotimaiseksi kaunokirjaksi ylsi viime vuonna Emmi-Liia Sjöholmin Virtahevot, joka on nimenomaan kirjoitettu ensisijaisesti äänikirjaksi.

Tietokirjojen listat ovat vieläkin kauempana toisistaan kuin kaunokirjallisuuden. Painetuista kirjoista myydään etenkin neulontaan liittyviä käsityökirjoja. Mika Aaltolan ja Maria Petterssonin tietokirjat ovat painettujen kirjojen myyntilistan kärkipäässä mutta eivät näy äänikirjojen myydyimmissä.

Äänikirjojen puolella tietokirjoina myy etenkin rikoksiin liittyvä kirjallisuus Janne ”Nacci” Tranbergin tarinasta muihin vankilakuvauksiin.

Elämäkerroista myydyimpiin nousi äänikirjana Mikko Kuustosen omaelämäkerta ja painettujen kirjojen puolella Jari Tervon jo vuonna 2019 ilmestynyt Loiri, jonka viime vuoden myyntiin on varmasti vaikuttanut Vesa-Matti Loirin kuolema.

Lasten- ja nuortenkirjoista Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä ja lastenvahti kiinnosti sekä painetun kirjan että äänikirjan ostajia. Muuten nämäkin listat erosivat täysin toisistaan. Painettujen kirjojen myydyimmissä nimikkeissä oli useita lasten kuvakirjoja. Risto Räppääjä -sarja korostui vahvasti äänikirjoissa.

Painettujen kirjojen kärkisijalle nousi Mauri Kunnaksen tuore kuvakirja, äänikirjojen kärkeen vitsikirja, jonka ovat tehneet Juhana Salakari sekä tubettajat Ella ja Helmi.

Tubettajat ovat muutenkin vahvasti edustettuina äänikirjojen listalla. Vitsipitsa-sarjan useampi tubettajien tähdittämä osa nousi myydyimpien äänikirjojen listalle, ja listalle ylsi myös sometähtien Nikon ja Santun Mun huikea elämä -kirja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat