Jean-Luc Godardin henkilökuva alkaa perinteisillä ylistyssanoilla mutta pääsee nopeasti kunnon asiaan

”Hän oli misogyyni, mutta hän ymmärsi, että naiset muuttuvat”, näyttelijä Macha Méril sanoo ohjaaja Godardista.

Jean-Luc Godard oli aina toisaalla, piti etäisyyttä, sekä ohjaajana että ihmisenä, dokumentista selviää.

2.2. 2:00

Jean-Luc Godard (1930–2022) on sen mittaluokan tekijä elokuvahistoriassa, että väistämättä häntä asetellaan neron jalustalle. Niin käy myös tuoreessa henkilökuvassa. Tuttavat ja elokuvantuntijat toistavat ohjaajan erityislaatuisuutta ikään kuin se olisi pakollinen ohjelmanumero.

Mutta sitten päästään asiaan. Pitkässä dokumentissa on aikaa käydä läpi sekä tutumpi vaihe eli Ranskan uusi aalto että Godardin eksentrisempi ura 1960-luvun lopulta lähtien. Ohjaaja Cyril Leuthy on myös kokenut leikkaaja, ja se näkyy dokumentissa.

Dokumentti sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla syyskuussa 2022 juuri ennen kuin raihnainen Godard teki avustetun itsemurhan pienessä kotikaupungissaan Rollessa Sveitsissä. Dokumenttiin häntä ei ole enää haastateltu, vaan kuva Godardin persoonasta ja tekijyydestä välittyy muiden kautta.

Heistä kiinnostavimpia ovat elokuvaesseisti Alain Bergala sekä Aviovaimo-elokuvan päätähti Macha Méril, joka puhuu Godardista virkistävän suorasukaisesti. Godard rikkoi ohjelmallisesti kaikkia elokuvan konventioita, mutta kauniista päänäyttelijöistä ja heidän ihailustaan hänkään ei malttanut luopua.

”Hän oli misogyyni, mutta hän ymmärsi, että naiset muuttuvat”, Méril sanoo fiksusti. Mérilin mukaan Godard oli aina toisaalla, piti etäisyyttä, sekä ohjaajana että ihmisenä.

Ohjaaja Leuthy käsittelee taitavasti Godardin filmejä, ja dokumentissa on elokuvien kuvauksista runsaasti hienoa materiaalia, josta käy hyvin ilmi hänen erikoinen ohjaustyylinsä.

Dokumentissa ei tyydytä pelkästään ylisanoihin vaan tartutaan myös Godardin sakeimpiin vuosiin, jolloin hänen vallankumouksellisuutensa kääntyi yhä poliittisemmaksi, ja lopulta hän oli täysverinen maolainen. Kukaan haastateltavista ei tunnusta ymmärtävänsä tätä käännettä.

Dokumentissa jää kiitettävästi tilaa myös Godardin loppu-uran videoteoksille. Viimeinen puoliso ja yhteistyökumppani, videoartisti Anne-Marie Miéville, esiintyy dokumentissa vain vilaukselta.

Godard pysyi loppuun saakka äkäisenä, mutta varmaankin juuri siksi läheiset muistavat hänestä parhaiten hänen hymynsä ja naurunsa.

Teema esittää kevään mittaan Godardin elokuvia.

Godard – vain elokuvaa, Teema klo 21.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat