Kansallisgallerian selvitys johdon matka­kuluista valmistui: Laillisuudessa ei huomautettavaa, tarkennettavaa löytyi

Matkakulut nousivat julkisuuteen joulukuussa, kun Ilta-Sanomat julkaisi artikkelin Kiasman johtajan Leevi Haapalan matkakulujen epäselvyyksistä.

”Haluamme saada selkeän kuvan tilanteesta ja laittaa pisteen spekulaatioille”, kommentoi Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä joulukuussa selvityksen aloittamista.

1.2. 19:54

Kansallisgalleria tiedotti keskiviikkona, että sen sisäinen selvitys nykyisen johdon matkakuluista ja edustusmenoista on valmistunut. 21. joulukuuta aloitetussa selvityksessä tutkittiin Kansallisgallerian johdon matkakulut ja edustusmenot vuosilta 2017–2022.

Kansallisgalleriaan kuuluvat Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo.

Kansallisgallerian matkakulut nousivat julkisuuteen joulukuun puolivälissä, kun Ilta-Sanomat julkaisi artikkelin nykytaiteen museon Kiasman johtajan Leevi Haapalan matkakulujen epäselvyyksistä.

IS:n mukaan Haapala oli yrittänyt maksattaa Kansallisgallerialla mukana matkustaneen puolisonsa yöpymiskuluja. Kansallisgalleriassa puututtiin Haapalan puolison hotellikulujen maksattamiseen vasta, kun asiasta tuli sisäiselle kanavalle viesti.

IS selvitti samalla koko Kansallisgallerian johtoryhmän matkustamista. Vuoden 2022 lokakuun loppuun mennessä Haapalan ulkomaanmatkat olivat maksaneet johtajista eniten, 15 638 euroa.

Nyt valmistuneen sisäisen selvityksen perusteella kulujen laillisuudessa ei ole huomautettavaa. Johtajien matkat ja kulut sekä niistä tehdyt selvitykset olivat yleisesti ottaen Kansallisgallerian ohjeiden mukaisia, tiedotteessa todetaan.

Tarkennettavaa kuitenkin löytyi Kansallisgallerian mukaan ”laskujen selitteistä kuten kulun tai matkan tarkoituksesta ja Kansallisgallerian tehtävän toteutumisesta”.

Puuttuvista kohdista Kansallisgallerian talousosasto on pyytänyt ja saanut vaaditut selvitykset, tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi selvityksessä nousi tiedotteen mukaan erilaisia toimintatapoja, minkä vuoksi Kansallisgallerian on syytä täsmentää matkustus- ja edustusohjeitaan sekä yhtenäistää käytäntöjään.

”Täsmennettäviä asioita ovat muun muassa edustustilaisuuksien tavoitteiden tarkempi määrittely ja tarkemmat ohjeet työmatkojen matkaohjelmien laadintaan. Myös puolison mukanaolosta syntyvien kulujen käsittelystä sekä loman yhdistämisestä työmatkaan on syytä tehdä entistä yksityiskohtaisemmat ohjeet.”

Joulukuussa IS:n artikkelin julkaisun jälkeen Kansallisgalleria tiedotti, että matkustaminen ja edustustehtävät ovat osa sen johtajien työnkuvaa, mutta julkisen rahan käyttäjänä Kansallisgallerialla on silti suuri vastuu toiminnastaan.

Kansallisgalleria on julkisoikeudellinen säätiö, joka kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön toimialaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat