Christie’s-huutokauppa määrättiin palauttamaan natsien ryöstämä maalaus

Teos kuului aikoinaan Marcel Proustin serkulle Lionel Hauserille. Hauserin perilliset syyttävät Christie’s-huutokauppakamaria huolimattomuudesta teoksen provenienssin selvittämisessä.

Taiteilijan Adriaen van der Werffin maalaus The Penitent Magdalene (Katuva Magdaleena) löytyi toisen maailman sodan aikaan kootusta rekisteristä, johon on kirjattu natsien ryöstämää omaisuutta.

2.2. 14:40

Ranskalainen tuomioistuin on määrännyt brittiläisen taidehuutokauppakamari Christie’sin palauttamaan hollantilaisen taiteilijan Adriaen van der Werffin maalauksen sen alkuperäisen omistajan perillisille.

Christie’s huutokauppasi Van der Werffin teoksen The Penitent Magdalene (Katuva Magdaleena) huhtikuussa 2005 ilman tietoja sen alkuperästä. Teoksen hinnaksi tuli 60 000 puntaa eli noin 67 288 euroa.

Vuonna 2017 teoksen omistaja ilmoitti huutokaupalle haluavansa myydä teoksen eteenpäin. Christie’s-huutokauppa otti tuolloin yhteyttä pariisilaisen pankkiirin ja taidekeräilijän Lionel Hauserin jälkeläisiin, sillä van der Werffin teos löytyi natsien ryöstämän omaisuuden rekisteristä, joka koottiin toisen maailmansodan jälkeen.

Hauser oli kirjailija Marcel Proustin serkku ja läheinen ystävä. Hauser lahjoitti osan kokoelmastaan taidemuseo Louvrelle. Vuonna 1945 hän ilmoitti, että saksalaiset olivat vuonna 1942 takavarikoineet osan hänen kokoelmastaan, johon myös van der Werffin teos kuului.

Hauserin perheen mukaan Christie’s ehdotti sovintoratkaisua, jossa teos myytäisiin ja tuotot jaettaisiin tasan myyjän ja perheen kesken. Sovintoratkaisussa huutokauppa olisi pitänyt palkkionsa, vaikka se oli perheen mukaan jättänyt tutkimatta teoksen alkuperän, kun se myytiin ensimmäisen kerran vuonna 2005.

Christie’sin juristin mukaan teoksen palauttamisessa tulisi soveltaa brittiläistä lakia, koska teos ja myyjä ovat Britanniassa. Brittilain mukaan oikeusjuttu olisi pitänyt nostaa kuuden vuoden sisällä.

Pariisin siviilituomioistuimen mukaan tapauksessa on kuitenkin sovellettava Ranskan lakia, sillä alkuperäinen teoksen anastus tapahtui Pariisissa ja Hauserin perilliset ovat Ranskan kansalaisia. Ranskan lain mukaan kaikki Saksan miehityksen aikana ryöstettyjen tavaroiden myöhemmät myynnit voidaan katsoa mitättömiksi.

Tuomioistuin määräsi Christie's-huutokaupan palauttamaan maalauksen Hauserin perheelle ja maksamaan 500 euron päiväsakon viivästyksistä. Lisäksi huutokauppa on velvoitettu paljastamaan asiakkaansa henkilöllisyys sekä teoksen provenienssi ajalta ennen vuoden 2005 kauppoja. Huutokauppatalo voi vielä valittaa asiasta ja sanoo toivovansa, että tapaus voitaisiin sopia tuomioistuimen ulkopuolella.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat