Maanläheisessä ruokaohjelmassa laitetaan päivän sapuskat vitosella

Viiden euron ruokaohjelmassa puhutaan usein rahasta enemmän kuin ruoasta.

Viiden euron ruokaohjelman tämän viikon jaksossa matkataan Itäkeskuksen kupeessa sijaitsevan Puhoksen etnisiin kauppoihin, joista löytyy mahtava makumaailma kelpo hinnoin.

6.2. 2:00

”Mitä te ajattelette nälän tunteesta”, Janne Sakari Pirinen kysyy opiskelijoilta. Onkohan koskaan ennen ruokaohjelmassa kysytty tuollaista?

Viiden euron ruokaohjelmassa puhutaan usein rahasta enemmän kuin ruoasta. Kymmenosaisen sarjan kantava ajatus on se, että päivän sapuskat pitäisi saada taiottua vitosella. Sarjan maanläheisyyttä lisää entisestään se, ettei toimittaja teeskentele kaikkitietävää.

Osa haastateltavista on suoraan pystymetsästä. Pirinen on napannut jututettavakseen muun muassa kotitalonsa rappukäytävän siivoojan ja kaupassa kohdatun pullonkerääjän. Hekin pääsevät kertomaan parhaat ruokavinkkinsä. Tuleekohan ”pullonkerääjän pastasta” uusi hittiruoka...

Tämän viikon jaksossa Pirinenkin matkaa itään, Itäkeskuksen kupeessa sijaitsevan Puhoksen etnisiin kauppoihin, joista löytyy mahtava makumaailma ohjelman budjettiin sopivin hinnoin.

Puhos-jakso on sarjan kiinnostavin myös kuuntelukokemuksena. Muuten Pirinen luottaa enimmäkseen pitkiin haastatteluihin.

Viiden euron ruokaohjelma, Yle Areena sekä Radio 1 ti 7.2. klo 14.30.

Vahvoja kohtaamisia Kontulassa

Vihdoinkin! Se oli ensimmäinen ajatus Inhimillisyyttä etsimässä -radiodokumentin äärellä. Vihdoinkin ihan tavallisten ihmisten pieniä tarinoita. Vihdoinkin tilanneäänityksiä ja vahvaa läsnäoloa. Molemmat ovat olleet viime aikojen audiodokumentarismissa pahasti hakusessa.

Pauliina Motturi hurautti viime syksynä metrolla Kontulan lähiöön Itä-Helsinkiin ja äänitti dokumenttinsa materiaalin yhdellä otolla, neljän tunnin aikana. Hän ei suunnitellut tai sopinut asioita etukäteen vaan luotti sattumanvaraisiin kohtaamisiin.

Kontula on sopiva kohde tavallisuudessaan. Sieltä löytyy se arki, joka ei liikaa loista tiedotusvälineissä.

Ihmisten unelmat eivät tavoittele taivaita. Paljon löytyy myös huolehtimista ja välittämistä – sitä inhimillisyyttä, jota dokumentaristi lähti etsimään. Ajan kuvaa on myös se, että iso osa haastateltavista puhuu uudenlaista suomea, sellaista, joka on opittu vasta aikuisiällä.

Juonnoissaan Motturi ottaa kantaa ovelasti: provosoimatta liikaa ja sekaantumatta puoluepolitiikkaan. Mukaan mahtuu myös sitaatteja, joissa matemaatikko Alan Turing ja muusikko Pelle Miljoona lyövät kättä.

Inhimillisyyttä etsimässä, Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat