Robin Packalenin asu herätti huomiota Emma-gaalassa: ”Pelottavaa joutua näin väärin­tulkituksi”, sanoo suunnittelija

Suunnittelija Rolf Ekroth on kohusta pahoillaan. Mallistolla ei ole Venäjän toimien kanssa mitään tekemistä, hän sanoo.

Robin Packalenin pitämän neuleen rintaan on kiinnitetty Rolf Ekroth -merkin ja Galen Värld -malliston logot.

7.2. 9:16

Laulaja Robin Packalen osallistui Emma-gaalaan yllään suomalaisen Rolf Ekrothin suunnittelema asu.

Armeijanvihreän väljän neuleen rintaan on kiinnitetty Rolf Ekroth -merkin ja Galen Värld -malliston logot. Hopean ja metsästysvaatteista tutun huomio-oranssin väriset pienet metalliset laatat ovat suorakaiteen muotoiset. Niiden väliin jää kaistale vihreää paitaa.

Sosiaalisessa mediassa asua tulkittiin optisen harhan lävitse. Osa katsojista kertoi luulleensa, että Packalen olisi kiinnittänyt paitaansa Venäjän lipun. Asiasta uutisoi muun muassa Iltalehti, jonka mukaan laulaja kehotti Venäjän lipun näkeviä käymään optikolla.

Suunnittelija Ekroth sanoo olevansa keskustelusta järkyttynyt ja harmissaan.

”Lähtökohtaisesti on todella pelottavaa joutua näin väärintulkituksi. Tuntuu absurdilta, että nousee tällainen kohu”, Ekroth sanoo.

Robin Packalenin asu on Rolf Ekroth -merkin viimeisimmästä mallistosta. Ekrothin mukaan teemat malliston taustalla olivat ilmastonmuutos ja eloonjäämisaate. Idea syntyi suunnittelijan kymmenen vuotta sitten Taideteollisen korkeakoulun lopputyönä tekemästä mallistosta, joka käsitteli niin ikään ilmastonmuutosta.

”Asiat eivät kymmenessä vuodessa ainakaan uutisia lukiessa ole parantuneet, vaan päinvastoin pahentuneet. Halusin peilata tätä teemaa siihen kymmenen vuotta sitten tehtyyn mallistoon. Mikään ei vaikuta muuttuneen.”

Malliston vaatteista 80 prosenttia on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista. Kankaissa on käytetty muovipulloista valmistettua polyesteriä sekä kangastehtaiden ylijäämämateriaaleja.

Ekrothin mukaan vaatteisiin kiinnitettyjen laattojen taustalla oli ajatus malliston tuotteistamisesta.

”Ajattelin, että kokeilen uutta tapaa, jolla brändään merkkiä. Valitsin hopeisen laatan, jossa on merkin nimi ja aksenttivärin mallistosta.”

Ekroth sanoo, että pohti mallistoa suunnitellessaan esimerkiksi maastonvihreän värin ja armeijakuosin käyttöä. Hänen mielestään sensuroiminen tai tietynlaisten kuosien välttäminen ei ole oikea tapa reagoida maailmantilanteeseen. Suunnittelija korostaa, ettei missään tapauksessa halua provosoida tai loukata. Hän sanoo olevansa pahoillaan myös Packalenin puolesta.

”En voi vaatia ihmisiä tulkitsemaan mallistoani kuten itse haluaisin, kaikilla on oikeus näkemyksiinsä, mutta minulla tai mallistolla ei ole mitään tekemistä Venäjän tai sen käymän sodan kanssa. Aihe on hyvin herkkä ymmärrettävästi, eikä väärintulkinnoille ole siksi sijaa", Ekroth sanoo.

Toistaiseksi suunnittelija ei tiedä, miten sosiaalisessa mediassa virinneeseen keskusteluun reagoidaan.

”En ole vielä päättänyt, mitä tuotannossa tehdään. Luultavasti en noita kahta väriä sitten jatkossa käytä laatoissa. En halua väheksyä kenenkään tunteita tai ajatuksia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat