Museo­käyntien määrä Suomessa lähenee jo aikaa ennen pandemiaa

Eniten kävijöitä kiinnosti viime vuonna Helsingin kaupunginmuseo.

Viime vuoden suosituin museo oli Helsingin kaupunginmuseo.

6.2. 14:44

Museoviraston keräämien alustavien tietojen mukaan viime vuonna tehtiin liki 6,9 miljoonaa museokäyntiä. Tämä koskee ammatillisesti hoidettuja eri alojen museoita ja kertoo, että yleisömäärä lähenee jo aikaa ennen koronapandemiaa.

Vuonna 2019 oli ennätysvuosi, ja museokäyntejä tilastoitiin 7,6 miljoonaa.

Vaikka tiedot vielä tarkentuvat kesään mennessä, jo nyt tiedetään, mitkä museot kiinnostivat eniten.

Suosituin käyntikohde oli Helsingin kaupunginmuseo (240 495 käyntiä), ja yli 200 000 kävijän päästiin myös Amos Rexissä, nykytaiteen museo Kiasmassa ja Luonnontieteellisessä museossa. Kaikki sijaitsevat Helsingissä.

Museotilastossa on mukana 151 museota, jotka ylläpitävät 326 museokohdetta Suomessa. Keskimäärin museokohteissa tilastoitiin 22 335 käyntiä.

Museoliiton tiedotteessa kehittämisjohtaja Pirjo Hamari arvelee, että viime vuonna havaittu yleisömäärän kasvu on monen tekijän summa.

”Museokäynnit koetaan merkityksellisiksi epävarmoinakin aikoina, ja museot pystyivät myös nopeasti reagoimaan rajoitusten päättymiseen”, hän analysoi.

Museovierailujen lisääntyminen on yhteydessä kotimaanmatkailun suosion kasvuun: kävijämäärät kasvoivat viime vuonna lähes kaikissa Suomen maakunnissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat