Uutuusreality tarjoaa pienen pettymyksen: tähtäimessä ei olekaan unelma-asunto vaan unelma­sijoitus

Suomalaisille etsitään asuntoja Espanjan Aurinkorannikolla.

Avausjaksossa kiinteistöä etsivät rovaniemeläiset yrittäjät Marko ja Tanja.

8.2. 2:00 | Päivitetty 8.2. 10:16

Realitysarja Unelma-asunto Espanjassa on kuin reissuohjelmien ja kiinteistörealityjen hybridi. Katsojalle avautuu tilaisuus kurkistaa toisenlaiseen elämään ja elämäntapaan, jossa ostellaan asuntoja oikein ulkomailta.

Tosin matkailu- ja ruokaohjelmista muistuttaa vain vieras ympäristö. Kulttuuriosuus on karsittu häiritsemästä, ja tilalla on helpommin omaksuttavia asioita numeroiden muodossa: eurot, neliöt ja kilometrit. Katselukokemus muistuttaa lähinnä leppoisaa katalogin selailua. Mutta eipä silti, joskus sekin voi olla antoisaa.

Jos jotain opimme, on se hyvin käytännöllistä ja lähinnä asuntoflippaajaa kiinnostavaa. Kuten sen, ettei Espanjassa juuri harrasteta kantavia seiniä. Seiniä voi kaataa ja asuntoja muunnella mielensä mukaan. Ja sopivassa välissä saatetaan vinkata myös tonteille näppärästi tuotavien mobiiliasuntojen hintahaarukasta.

Sarjan jokaisessa jaksossa joukko suomalaisia etsii itselleen sopivaa asuntoa Espanjan Aurinkorannikolta. On pariskuntia, sisaruksia ja ystävyksiä. Toisille seutu on ennestään tuttu, toisille ei.

Kun asunnonetsijöiden toiveet ja budjetit on kartoitettu, ”tähtikiinteistövälittäjät” Kirsi Oras ja Markus Aho tarttuvat toimeen. Asunnonetsijöille esitellään yhteensä neljä ehdokasta, joista lopuksi valitaan mieluisin.

Mutta mikä ihme on tähtikiinteistövälittäjä? Oras ja Aho ovat ihan tavallisen oloisia tapauksia, ehkä keskiverto kiinteistövälittäjää supliikimpia, mutta eivät sentään ihan Jethro Rostedt -osastoa.

Tähteydellä viitataankin sarjan asetelmaan: Unelma-asunto Espanjassa perustuu nimensä mukaisesti haaveille, joiden toteuttaminen ei ole kuitenkaan kaikkien ulottuvilla.

Fantasia on kuitenkin yhteisesti jaettu, sillä monet meistä unelmoivat omasta asunnosta loputtomassa auringonpaisteessa. Päivät lipuisivat laiskasti rannalla tai uima-altaalla, illat lempifraasia dos cervezas toistellen. Suomalaiset eivät ole haaveensa kanssa yksin, onhan vastaavia sarjoja tehty jo monta kautta muissakin maissa.

Kirsi Orasta ja Markus Ahoa kutsutaan sarjassa hämmentävästi ”tähtikiinteistövälittäjiksi”.

Kaiken arjesta irtautumisen huomioon ottaen Unelma-asunto Espanjassa on kuitenkin pienimuotoinen shokki. Avausjaksossa rovaniemeläinen sarjayrittäjä ja paatunut excel-mies Marko on Tanja-vaimoineen ostosortsit jalassa. Mutta ei vain lomailu vaan ennen kaikkea bisnes mielessä!

Sarja vaihtaa unelmansa katalasti: talo on unelma, jos se on myös järkevä sijoitus.

”Hyvä diili”, Marko kiteyttää.

Sama ajatus toistuu sarjan mittaan muillakin ostajilla, joskaan ei kaikilla. Herää useita kysymyksiä, kuten se, pitääkö unelmankin tuottaa.

No, puhutaanpa sitten siitä rahasta. Millaisella budjetilla ohjelmassa irtoaa unelma-asunto?

Sanotaanko, ettei palmujen katveeseen ole persaukisella asiaa kuin lyhyelle visiitille. Sarjassa asunnon etsijät ovat valmiita lyömään tiskiin usein 300 000 euroa, mutta kauppoja hierotaan myös miljoonaluokan lukaaleista.

Unelma-asunto Espanjassa, MTV3 klo 20.00 sekä MTV-katsomo ja C More.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat