Downton Abbey -sarjan jälkilämmössä tutustutaan mukavan lähietäisyydeltä Highcleren linnaan

Brittiläinen tv-dokumentti esittelee tosielämän Downton Abbeya.

George ja Fiona Herbert eli Carnarvonin kahdeksas jaarli ja kreivitär ovat Highcleren linnan nykyiset valtiaat. Lady Carnarvon kertoo myyneensä Julian Fellowsille idean Downton Abbeyn kuvaamisesta juuri Highcleressa.

9.2. 2:00

Kun suvun kodin ylläpitäminen maksaa päivässä runsaat 11­000 euroa, on etua siitä, että kuuluisa tv-sarja auttaa kulujen kattamisessa.

Julian Fellowesin luoma Downton Abbey (2010–2015) teki lordi Carnarvonin suvun linnasta tunnetun ympäri maailmaa. Sarjaa nimittäin kuvattiin suvulle 1600-luvulta kuuluneessa Highcleren linnassa Hampshiressa.

Tosielämän Downton Abbeyn elämää päästään seuraamaan kiinnostavasti lähietäisyydeltä viisiosaisessa sarjassa Highclere: Downton Abbey -linnan elämää (2022). Lady Carnarvon kertoo sarjassa myyneensä Fellowesille idean sarjan kuvaamisesta Highcleressa.

Nykyelämä linnassa on varsin erilaista kuin Downton Abbeyn vuosiin 1912–1926 sijoittuvassa kahden kerroksen väen tarinassa. Yli 250 huoneen linnasta huolehtii nykyään vain kourallinen ihmisiä, siivouksen hoitaa kaksi henkilöä.

Vanhan tilan ylläpito on jatkuvaa taistelua. George ja Fiona Herbert eli Carnarvonin kahdeksas jaarli ja kreivitär osallistuvat valtavan tilan markkinointiin, jonka keihäänkärki ovat turistikierrokset.

Linna houkuttelee 70­000 kävijää vuosittain. Eniten kävijöitä kiinnostavat tarinat Downton Abbeyn kuvauspaikoista. Niihin ei kuulu sarjaa taustaselostavan Lesley Nicolin roolihahmon, kokki Beryl Patmoren, keittiö. Palvelijoiden tilojen kuvaukset tehtiin Ealingin studioilla Lontoossa.

Historiallinen fakta on muun muassa se, että Downton Abbeyn tapaan myös Highclere muutettiin sotasairaalaksi ensimmäisen maailmansodan aikaan.

Ainoastaan turismista linna ei elä. 2000 hehtaaria puistoja, metsämaata ja peltoja sisältävällä tilalla viljellään muun muassa kauraa, josta Carnarvonit ovat kehitelleet oman rehunsa kilpahevosille. Lady Carnarvon kirjoittaa teoksia Highcleren historiasta.

Dokumenttisarjan ensimmäisessä osassa koronasuluista kärsinyt Highclere valmistautuu uuden kauden avaukseen parin vuoden tauon jälkeen. Sarja ei sitä kerro, mutta suolaisella 145 eurolla saa lipun opastetulle kierrokselle, teetarjoilun ja Lady Carnarvonin signeeraaman kirjan Highcleresta.

Sarjan viimeinen osa on erityisen kiinnostava myös niille, jotka eivät Downton Abbeysta innostu. Lady Carnarvon nimittäin valmistelee siinä uutuuskirjaansa, joka kertoo Carnarvonin 5. jaarlin George Herbertin (1866–1923) elämästä. Hän oli egyptologi, joka löysi Tutankhamonin haudan.

Highclere: Downton Abbey -linnan elämää, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat