Yö julkaisi uuden kappaleen, ja Olli Lindholmin laulua tervehtii kuin vanhaa ystävää

Yö-yhtyeen Viimeiseen auringonlaskuun on ilahduttavan hyvä ylijäämäraita vuodelta 2018.

Olli Lindholm (1964–2019) kuvattuna Tampere-talossa helmikuussa 2018.

10.2. 8:00

”Hän lähtee pois, vaikka tahtois jäädä, tahtois välittää…”

Näin laulaa Olli Lindholm (1964–2019) Yö-yhtyeen uudella julkaisulla Viimeiseen auringonlaskuun.

Perjantaina 10. helmikuuta julkaistu laulu on ilahduttavan laadukas ylijäämäraita syksyn 2018 albumilta Mitä jos mä rakastan. Albumi julkaistiin noin puoli vuotta ennen Lindholmin kuolemaa.

Yön suurimmat hitit syntyivät varhaisen kosketinsoittajan ja toisen laulajan Jussi Hakulisen (1964–2022) kynästä vielä tämän erottua yhtyeestä. Lopulta Hakulinen suivaantui uudelleen Lindholmiin, eikä hänen laulujaan kuultu enää Yön viimeisillä albumeilla.

Mitä jos mä rakastan -levylle saatiin kuitenkin tasavahvaa Yö-laatua useiden säveltäjien voimin Antti Kleemolasta Lasse Kurkeen. Valinnanvaraa riitti jopa niin hyvin, että näinkin laadukas laulu jäi silloin viimeistelemättä ja julkaisematta.

Viimeiseen auringonlaskuun on Kleemolan sävellys ja Eija Hinkkalan sanoitus. Se kertoo tiukasta ja tinkimättömästä hahmosta, joka työntää pois ihmisiä läheltään, vaikka tahtoisi läheisyyttä.

Keskitempoinen, iskelmällinen Suomi-rock oli Yö-yhtyeen tuotannossa joskus liiankin tuttua ja turvallista. Mutta neljä vuotta Lindholmin kuoleman jälkeen Viimeiseen auringonlaskuun ilahduttaa kuin vanha kaveri juuri siitä syystä, että kaikki on kuten ennenkin.

Efekti on siis hieman sama kuin Juice Leskinen Grand Slamin Halitaan-ylijäämäraidan julkaisun yhteydessä vuonna 2021. Silloin saatiin myhäillä sitä, miten täysipainoiselta Halitaan kuulosti, vaikka se vuonna 1985 jätettiin pois Pyromaani palaa rikospaikalle -albumilta.

Lue lisää: Juice Leskiseltä löytyi julkaisematon laulu suomirockin kultaiselta vuodelta, ja siinä soi Grand Slam -yhtye parhaimmillaan

Nyt jo Viimeiseen auringonlaskuun -laulun intron alussa voi arvata, miten sävelkulut jatkuvat. Olli Lindholmin tuttu ääni kannattelee komeasti polveilevaa melodiaa, ja sovitus on täydennetty tätä julkaisua varten Yön suureellisimpien hittien tapaan melkein liiankin ahdetuksi.

Tuttua on esimerkiksi iskelmällisen otteen yhdistäminen reippaahkosti ulvoviin sähkökitaroihin. Toisaalta vankka tausta ei koskaan peitä Lindholmin varmaotteista lauluosuutta.

Viimeiseen auringonlaskuun -laulun voi kuunnella perjantaiaamusta lähtien tämän linkin takaa.

Single julkaistaan 24. helmikuuta myös rajoitettuna vinyylipainoksena. Kappaleen myyntituotto ohjataan tiedotteen mukaan kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen Ensi- ja turvakotien liitolle, lasten kaltoinkohtelun katkaisemiseen.

Yö-yhtyettä muistellaan seuraavaksi kokoonpanon 40-vuotisjuhlakonsertissa Tampereen Nokia-areenalla 24. maaliskuuta.

Lavalla esiintyvät vuoden 2018 albumin muusikot, edellisten kokoonpanojen jäseniä sekä vierailevia solisteja Suvi Teräsniskasta Pauli Hanhiniemeen.

Lue lisää: Yö-yhtyeen Olli Lindholmin puusta veistetty näköispatsas jakaa mielipiteitä – Tällainen se on

Lue lisää: Joutsenlaulusta tuli Jussi Hakulisen ”uralaulu”, jota muu Yö kieltäytyi soittamasta – Tämän takia kappale oli poikkeuksellinen koko musiikkialalla

Lue lisää: Olli Lindholmin kommentti vuonna 2015 loukkasi Jussi Hakulista syvästi, ja riita hiteistä jatkuu vieläkin

Lue lisää: Jussi Hakulinen sai tahtonsa läpi – hänen hittejään ei saa esittää Olli Lindholmin muistokonsertissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat