Harrastajat löysivät Skotlannin kuningattaren sala­kielisiä kirjeitä ja onnistuivat purkamaan koodin

Harrastaja-koodinpurkajilta meni 57 kirjeen tulkitsemiseen vuosi.

Maria Stuart hallitsi Skotlantia vuoteen 1567, jolloin hänet syöstiin vallasta.

9.2. 12:16 | Päivitetty 9.2. 12:38

Ryhmä vanhojen salakielisten tekstien harrastajia osui vuosi sitten Ranskan kansalliskirjastossa kirjenippuun, jonka kirjoittajaksi on nyt osoittautunut Skotlannin kuningatar Maria Stuart (1542–1587).

Asia julkistettiin yhdysvaltalaisessa Cryptologia-julkaisussa aiemmin tällä viikolla. Kirjeet löytyivät Ranskan kansalliskirjaston ”Italialaisiksi teksteiksi” nimetystä arkistosta, eikä niihin ollut ilmeisesti kajottu satoihin vuosiin.

Kolmihenkiseen ryhmään kuuluvat saksalainen pianisti Norbert Biermann, israelilainen tietokoneasiantuntija George Lasry ja japanilainen fyysikko Satoshi Tomokiyo. He tulkitsivat löytämiensä 57 kirjeen salakieltä vapaa-aikanaan, ja iltaisin tehty työ vei noin vuoden.

Vähitellen kirjeistä paljastuneiden erisnimien ja termien perusteella tutkijoille selvisi, kenen kirjoittamia olivat.

”Löysimme aarteen, joka oli kenen tahansa ulottuvilla”, Lasry kuvasi tapahtumaa The New York Timesin mukaan.

Arestiaikanaan Maria Stuart kirjoitti salakielisiä viestejä kannattajilleen.

Maria Stuartin salakielellä kirjoitettuja kirjeitä on löydetty ja tulkittu ennenkin, viimeksi 2009 Brittein saarten katolista kirkkoa koskevasta arkistosta.

Katolinen Maria Stuart hallitsi Skotlantia vuoteen 1567, jolloin hänet syöstiin vallasta. Hän pyrki kuitenkin palaamaan valtaan ja myös Englannin hallitsijaksi, vaikka hänen sukulaisensa, kuningatar Elisabet I, pitikin häntä arestissa ja lopulta mestautti hänet.

Yhdeksäntoista vuoden arestiaikanaan Maria kirjoitti salakielisiä viestejä kannattajilleen, kuten Ranskan Englannin-suurlähettiläälle Michel de Castelnaulle.

Niitä on tutkittu ja koodattu aiemminkin, mutta nyt löytyneet, vuosiin 1578–1584 ajoitetut kirjeet osoittavat, että viestittelyä oli aiemmin kuin on tähän asti tiedetty.

Kirjeissä Maria kertoo vankeuden olosuhteista, terveyshuolistaan ja toiveistaan päästä vapauteen sekä valittaa eroa ainoasta pojastaan. Tästä tuli Elisabetin kuoltua 1603 Englannin kuningas Jaakko I.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat