Hylätyllä golf­kentällä järjestetään kesällä uusi erikoinen festivaali

Neljä päivää kestävissä Epäjohdonmukaisten tanssiaisissa on reilut sata esiintyjää ja seitsemän lavaa.

Mikko Levón kuvattiin baarissa Oulussa.

1.3. 2:00 | Päivitetty 1.3. 6:54

Suomen tapahtumakartalle tulee ensi kesänä jälleen yksi uusi merkintä, kun Kuusamossa järjestetään ensimmäistä kertaa Epäjohdonmukaisten tanssiaiset 2.–5. elokuuta. Tapahtuman tuotannosta vastaa Mikko Levón, joka on aiemmin ollut järjestämässä esimerkiksi turkulaisia Ilmiö- ja H2Ö-festivaaleja.

Neljä päivää kestävään tapahtumaan on tämänhetkisten suunnitelmien mukaan tulossa reilusti yli 100 esiintyjää ja seitsemän lavaa. Tapahtumapaikkana toimii käytöstä poistettu golfkenttä Rukan lähellä.

”Erityisesti ulkomaisten artistien reaktiot ovat olleet riemastuneita, kun heille on kertonut tapahtumapaikasta”, Levón sanoo.

Aiemmissakin tapahtumissaan Levón on ollut kiinnostunut persoonallisista paikoista. H2Ö-festivaalia järjestettiin Ruissalon telakalla, Ilmiötä Uittamon vanhalla tanssipaviljongilla.

Idean Epäjohdonmukaisten tanssiaisiin hän sai pahimpana pandemia-aikana. Kuusamosta kotoisin oleva Levón muisti vanhan golfkentän, jolla on itsekin golfannut lapsena elämänsä ensimmäisen ja ehkä viimeisen kerran. Hän ajatteli siellä olevan niin paljon tilaa, ettei turvavälien kanssa tule ongelmia.

Lopullinen ohjelma muotoutuu kevään kuluessa. Ulkomailta on tulossa esimerkiksi brittiläinen space rock -yhtye Spiritualized, saksalainen krautrock-legenda Faust sekä psykedeelistä rockia soittava yhdysvaltalainen Brian Jonestown Massacre. Kotimaisista artisteista mukana ovat esimerkiksi Jori Hulkkosen vetämä Acid Symphony Orchestra ja lappilainen Desert Planet.

Levónin aiemmat tapahtumat ovat olleet kaupunkifestivaaleja. Niissä hän huomasi, että tapahtuman lumous hieman haihtui siinä vaiheessa, kun ihmiset lähtivät jatkoille baariin ja muualle. Nyt häntä kiinnostaa erilaisen tapahtuman järjestäminen.

”Haaveilen siitä, että kaikki ovat siellä paikan päällä monta päivää putkeen. Me vältetään viimeiseen asti itse käyttämästä sanaa festivaali. Puhun lähinnä tanssiaisista tai golfkentästä. Ei ole tarkoitus tulla osaksi mitään kotimaista festivaaliperhettä.”

Eräs alustava suunnitelma esimerkiksi on, että yhdelle lavoista tulisi valtava Urho Kekkosta esittävä installaatio, ja bändit soittaisivat sen suussa. Jos sellaisen saa rakennettua turvallisesti.

M.A. Numminen oli meille tietynlainen kummi Ilmiössä ja H2Ö:ssä. Yritän houkutella hänet kerran vielä esiintymään sanoen, että nyt olisi mahdollisuus päästä Urho Kekkosen hampaisiin.”

Levón sanoo tekevänsä sellaisia tapahtumia, joihin haluaisi itsekin osallistua.

Tapahtuman lipustakin tulee oma pieni taideteoksensa. Lippu on viirin muotoinen ja sen on suunnitellut sarjakuvataiteilija Tommi Musturi. Liput numeroidaan ja vaihdetaan portilla rannekkeeksi. Viirin kävijä saa itselleen muistoksi.

Tapahtumaa varten on perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys. Levón sanoo tavoitteekseen, että hän ei halua jäädä kenellekään velkaa. Mitään valtavaa tapahtumaa ei ole tarkoitus tehdä, vaan paikalle odotetaan noin 3000–5000 vierasta – vaikka kentälle toki mahtuisi jopa 20 000.

Järjestäjäporukkaan kuuluvia ihmisiä on eri puolilla Suomea. Osa ei ole edes nähnyt tapahtumapaikkaa. Toukokuussa porukan on tarkoitus kokoontua golfkentälle heinätöihin.

”Eikös ensimmäistä atomipommia rakennettu myös erillään niin, että siihen osallistuneet ihmiset eivät tienneet, mitä he ovat oikein tekemässä?”

Epäjohdonmukaisten tanssiaiset Kuusamossa 2.-5.8.2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat