Nukketaiteilija Juha Laukkanen on kuollut

Juha Laukkasen perustama nukketeatteri Sytkyt teki vuosittain lähes 250 esitystä esimerkiksi päiväkodeissa ja sairaaloissa.

Juha Laukkanen vuonna 2020.

10.2. 14:18

Nukketaiteilija Juha Laukkanen on kuollut, kertovat Kansallisteatteri ja Yleisradio. Laukkanen kuoli Helsingissä 8. helmikuuta ja oli kuollessaan 62-vuotias, syntynyt 6. huhtikuuta 1960.

Laukkanen oli erikoistunut nukketeatteriin, ja hänen vuonna 1985 perustamansa nukketeatteri Sytkyt toimi vuosikymmenien ajan ja teki vuosittain lähes 250 esitystä esimerkiksi päiväkodeissa ja sairaaloissa.

Laukkanen oli syntynyt Kuopiossa. Teatteri-innostus alkoi Kuopion Yhteisteatterissa, jonka esityksiä Laukkanen näki ja jonne hän pääsi teini-ikäisenä avustajaksi. Siellä hän myös sai ensikosketuksensa nukketeatteriin.

17-vuotiaana hän matkusti Varsovaan opiskelemaan nukketeatteria. Siellä hän kertoi oppineensa, ettei nukketeatteri ole vain lapsille. Lisää nukketeatterioppia Laukkanen haki myöhemmin vuosittaisilla Aasian-kiertueilla, joilla hän opiskeli aasialaisten nukkemestarien johdolla.

Toki Laukkanen teki paljon esityksiä juuri lapsille. Hän teki pöytäteatteria, eli hän liikutteli nukkeja pöydällä, jonka takana hän itse istui.

”Kaikki muut tekivät nukketeatteria aina sermin takaa. Opin, että lapset katsovat lopulta vain nukkeja ja kun istun itse pöydän takana, voin samalla seurata, mikä vaikutus tarinalla on lapsiin”, hän sanoi 60-vuotishaastattelussaan Helsingin Sanomissa huhtikuussa 2020.

Tuohon aikaan hän esitti Kansallisteatterissa Frances Hodgson Burnettin lastenromaanista sovittamaansa Salainen puutarha -nukketeatteriesitystä. Yhteistyö Kansallisteatterin kanssa oli alkanut vuonna 2013.

Laukkanen teki myös Savonlinnan oopperajuhlille nukketeatteriversioista oopperoista, alkaen Wagnerin Siegfriedistä, jonka Laukkanen tulkitsi Savonlinnassa vuonna 2000. Laukkanen teki nukketeatterioopperoita myös muun muassa Reininkullasta, Lentävästä hollantilaisesta ja Naamiohuveista.

Laukkanen nimitettiin vuonna 1994 Unicefin hyvän tahdon lähettilääksi. Samana vuonna hän sai Valtion lastenkulttuuripalkinnon.

Lue lisää: Nukketeatteri ei ole vain lapsille: Juha Laukkanen on esiintynyt niin Thaimaan kuninkaan syntymä­päivä­festivaaleilla kuin Savonlinnan ooppera­juhlilla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat