Espanjalais­ohjaaja Carlos Saura on kuollut 91-vuotiaana

Espanjan elokuva-akatemia kuvaa Sauraa yhdeksi tärkeimmistä elokuvantekijöistä espanjalaisen elokuvan historiassa.

Carlos Saura kuvattuna vierailullaan Suomessa Sodankylän elokuvajuhlilla kesällä 2017.

10.2. 17:53 | Päivitetty 10.2. 18:10

Espanjan merkittävimpiin ohjaajiin kuulunut Carlos Saura on kuollut 91-vuotiaana, kertoo Espanjan elokuva-akatemia. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Akatemian mukaan Saura kuoli perjantaina kotonaan läheistensä ympäröimänä. Akatemia kuvaa Sauraa yhdeksi tärkeimmistä elokuvantekijöistä espanjalaisen elokuvan historiassa.

Saura syntyi 4. tammikuuta 1932 Pohjois-Espanjan Huescassa. Sauran lapsuus oli sodan tahrima. Espanjan sisällissota 1936–39 merkitsi nälkää ja kuolemaa, ja se myös erotti Sauran vanhemmistaan. Sodan jälkeen hän päätyi uskovaisten oikeistosukulaistensa kasvatettavaksi. Haastatteluissa hän on kuvannut heitä liberaalien vanhempiensa vastakohdaksi.

Saura aloitti valokuvaajana 1950-luvulla ja kuvasi muun muassa tanssiesityksiä. Sauran läpimurtotyö on Berliinin elokuvajuhlilla vuonna 1966 palkittu La caza. Kymmenen vuotta myöhemmin valmistunut Cria Cuervos – korppi sylissä nosti tekijänsä viimeistään mestariluokkaan.

Allegoriat ja metaforat olivat Sauran 1960- ja 70-luvun elokuvien keskeinen työkalu. Francisco Francon Espanjan tiukka sensuuri pakotti valtiota kritisoineet tekijät luovuuteen.

Sauran elokuvia ihailtiin ulkomailla, mutta kotimaassa vastaanotto oli nuivempi. Hän sai ensimmäisen ”Espanjan Oscarinsa” eli Goya-palkintonsa vasta vuonna 1991 elokuvasta ¡Ay, Carmela!.

Francon kuoltua vuonna 1975 Sauran mielenkiinto siirtyi yhä vahvemmin taiteisiin itsessään ja niiden tekemiseen. Cria Cuervosin ohella hänen tuotannostaan nostetaan usein esiin Flamenco-trilogia: Veren häät (1981), Carmen (1983) ja Noiduttu rakkaus (1986). Niissä tanssiesityksen tarina kulkee rinnan sen ulkopuolisen todellisuuden kanssa, eikä kaikki ole vieläkään ihan yksiselitteistä.

Saura vieraili Suomessa Sodankylän elokuvajuhlilla kesällä 2017.

Lue lisää: Sodankylän elokuvajuhlilla vieraillut Carlos Saura, 85, kieltäytyy eläköitymästä – ”En halua palata menneisyyteen, kun nykyhetki on niin täynnä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat