Hakaniemen Miles Davis löysi valon ja lähti lentoon

Martti Vesala Soundpost Quintetin soitto on yhteen hioutunutta ja enemmän kuin osiensa summa, kirjoittaa Katri Kallionpää.

15.2. 10:35 | Päivitetty 27.2. 11:06

Jos Helsingissä haluaa kuulla modernia amerikkalaistyylistä jazzia, kannattaa suunnata Hakaniemeen.

Siellä sijaitsee Helsingin tyylikkäin jazzklubi, jossa pöydät on peitetty valkoisilla liinoilla ja niillä palavat elävät kynttilät. Sofistikoitunut yleisö osaa palkita taitavat soolot aplodeilla.

Kättentaputuksia kuultiinkin runsaasti viime torstaina, kun trumpetisti Martti Vesala, tuo Hakaniemen Miles Davis, julkisti Soundpost-kvintetteineen kolmannen albuminsa Landmarks.

Martti Vesala kokosi Soundpost-kvintettinsä vuonna 2011. Kolmas levy julkaistiin marraskuussa.

Kun konsertin jälkeen seisoin pysäkillä odottamassa bussia, tuntui kuin olisin saanut yllättävän annoksen ylimääräistä energiaa – aivan kuin jalkapalloilija, joka treenasi ypöyksin räntäsateessa Haapaniemen kentällä.

Konsertissa Vesala kertoi yleisölle, että konsertti oli ”vähän niin kuin yhtyeen kymmenvuotisjuhla, jos koronapandemiavuodet deletoidaan”.

Hän kokosi kvintettinsä vuonna 2011 luultavasti jostakin Sibelius-Akatemian Jazzosaston nurkilta. Yhteiset vuodet kuuluvat: Soitto oli yhteen hioutunutta ja enemmän kuin osiensa summa.

Illan avauksena nähtiin Verna Kovasen video Wild Eyes -kappaleesta.

Tyylillisiksi esikuvikseen Vesala nimeää amerikkalaiset jazz-ikonit: trumpetisti Miles Davisin sekä saksofonisti Wayne Shorterin. Hän näyttääkin olevan uskollisempi modernin jazzin perinteelle moni nuoremman polven suomalaismuusikko.

Uudella Landmarks-albumilla Soundpostin soundi on kuitenkin kehittynyt entistä omaperäisempään suuntaan. Tyypillistä on, että Vesalan kuulas trumpetti nousee runsaasta, vivahteikkaasta soundimatosta lentoon kuin lintu maiseman ylle.

Landmarks on Soundpostin kolmas albumi. Saksalainen Ozella Music julkaisi sen viime marraskuussa ja se sai Helsingin Sanomien Harri Uusitorpan arviossa arvostavat neljä tähteä.

Aiemmin kvintetti on julkaissut samalla levymerkillä levyt Helsinki Soundpost (2016) ja Stars Aligned (2018).

Martti Vesala Koko Jazz Clubilla.

Vesala totesi itsekin Koko Jazz Clubilla, että uusi levy on aiempia valoisampi.

Konsertissa näki omin silmin, mihin soundin rikkaus perustuu: taitavien muusikoiden monipuolisuuteen.

Petri Pope Puolitaival hallitsee niin huilut, saksofonit kuin bassoklarinetin. Kun niitä yhdistelee Vesalan trumpetin ja flyygelitorven kanssa, sävyjä syntyy.

Pianisti Joonas Haavisto on puolestaan jazzin Rahmaninov, jonka tyyliin kuuluvat massiiviset sointuvyörytykset. Tässä konsertissa hän soitti myös sähköpianoa ja hiukan syntetisaattoriakin.

Oma suosikkikombinaationi oli se ihanan kimaltava soundi, joka syntyi kun Vesala soitti flyygelitorvea, Puolitaival alttohuilua ja Haavisto sähköpianoa.

Mutta Kokolla kuultiin kappaleita myös aiemmilta albumeilta. Livetilanteessa toimivat erityisesti groovaavat kappaleet ja Vesalan ja Puolitaipaleen räyhäkkä duetointi.

Sitä kuultiin muun muassa rattiraivosta kertovassa Trial by Fire -biisissä, jonka yleisö palkitsi illan raikuvimmilla aplodeilla.

Rumpali Ville Pynssin ja basisti Juho Kivivuoren komppi piti musiikin ryhdissä.

Pynssi soitti myös mahtavan soolon kappaleessa Jamal, johon Vesala kertoi saaneensa inspiraation Ville Haapasalon Siperiasta kertovasta televisiosarjasta.

Jamal tarkoittaa paikkaa, jossa maailma loppuu. Pynssi päästi puolestaan irti sisäisen shamaaninsa ja soitti taianomaisen soolonsa osin paljain käsin.

Joonas Haavisto

To 9.3. klo 19 Martti Vesala Soundpost Quintet Malmitalon Malmisalissa (Ala-Malmin tori 1). Liput 20/15 euroa.

Tykkää Jazzkeittiöstä Facebookissa.

Lue kaikki blogipostaukset täältä.

Täydennys 27.2.2023 klo 11.04: Lisätty kuvaaja Verna Kovasen nimi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat