Helsingin kaupungin­orkesterin tuuban­soittaja Petri Keski­talo on kuollut 50-vuotiaana

Petri Keskitalo työskenteli HKO:ssa yli 20 vuotta, syksystä 2000.

Helsingin kaupunginorkesterin tuubansoittaja Petri Keskitalo Brysselissä BOZAR-kulttuurikeskuksessa vuonna 2019.

15.2. 12:56

Helsingin kaupunginorkesterin tuubansoittaja Petri Keskitalo on kuollut, kertoo HKO kertoo verkkosivuillaan.

”Petri oli sympaattinen ja huumorintajuinen kollegamme, jonka monipuolisesta muusikkoudesta saimme nauttia paitsi sinfoniaorkesterin riveissä myös erilaisissa pienyhtyeissä. Hän oli myös aktiivinen sovittaja ja säveltäjä”, sivuilla kirjoitetaan.

Petri Keskitalo oli syntynyt 8. heinäkuuta 1972 Janakkalassa ja oli kuollessaan 50-vuotias. Hän aloitti soitto-oppilaana Sotilasmusiikkikoulussa 1988 ja opiskeli tuubansoiton opettajaksi Lahden konservatoriossa. Hän työskenteli Hämeenlinnassa Panssarisoittokunnassa, kunnes vuonna 2000 hänet valittiin Helsingin kaupunginorkesterin tuuban äänenjohtajaksi.

Vakituisia tuubavakansseja ei ole kaikissa orkestereissa, ja suhteellisen harvinaisuutensa vuoksi ne ovat myös haluttuja tuubansoittajien keskuudessa. Tähän myös Keskitalo viittasi HS:n haastattelussa vuonna 2001 puhuessaan omasta onnistuneesta työnhaustaan Helsingin kaupunginorkesteriin: ”Edellisestä Suomessa järjestetystä tuubakoesoitosta oli varmaan 10 vuotta.”

Matalilla taajuuksilla viihtyvät tuubansoittajat ovat harvoin etualalla orkesterikonserteissa, mutta tuuba on olennainen osa täysimittaista sinfoniaorkesteria jonka läsnäolo kyllä huomataan. Näin kirjoitti esimerkiksi HS:n kriitikko Jukka Isopuro Helsingin kaupunginorkesterin soitettua Sergei Prokofjevin viidennen sinfonian joulukuussa 2019:

”HKO latasi uusiin nousuihin aina lisää voimaa, syvyyttä ja leveyttä. Lyyriset taitteet saivat haurasta, muistelevaa luonnetta ja kiireiset jaksot kiukkuista rytmisyyttä. Erityisesti kunnostautui HKO:n matala osasto, jonka voimamiehenä Petri Keskitalo kruunasi tuuballaan syvyydestä kohoavia melodioita.”

Lue lisää: Suurenmoisen tuuban armoton kilpailu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat