Uudessa suomalaisessa scifi­oopperassa yhtenä solistina on tekoäly

Kauas tulevaisuuteen sijoittuvassa Ihmisen jälkeen -oopperassa kehittyneemmät olennot herättävät henkiin sukupuuttoon kuolleen ihmisen.

Ihmisen jälkeen -oopperassa Kone (Petri Bäckström, takana vas.), koivu (Reetta Ristimäki) ja Sumu (Susanna Tollet takana oik.) herättävät henkiin kauan sitten kuolleen lajin eli ihmisen, jonka roolin laulaa Tuukka Haapaniemi (takana toinen oik.). Edessä tanssijat Meri Pajunpää ja Anna Stenberg.

16.2. 12:32

Taiteilija Teemu Mäen kirjoittamassa ja Max Savikankaan säveltämässä uudessa Ihmisen jälkeen -oopperassa yhtenä solistina on tekoäly.

Oopperassa ihminen on kuollut sukupuuttoon ja ihmisen jälkeiset olennot herättävät lajin henkiin. Ihmisen ”geenejä ja meemejä laitetaan lasta muistuttavaan olentoon”, oopperan tuottavan Suomalaisen kamarioopperan tiedotteessa sanotaan.

”Meemeillä tarkoitetaan tässä kulttuurisia geenejä tai ajatustapoja, jotka kulkevat sukupolvesta toiseen”, kertoo libretisti ja ohjaaja Teemu Mäki.

Olennot, jotka herättävät ihmisen henkiin ovat koivu, sumu ja kone, jotka ovat edenneet evoluutiossaan niin pitkälle että ovat saavuttaneet tietoisuuden, Mäki kertoo. Löytäessään jälkiä ihmisestä ne innostuvat herättämään lajin henkiin nähdäkseen, millaisia olivatkaan alkeellisiksi tiedetyt ihmiset.

Ooppera sijoittuu kauas tulevaisuuteen, kaukaiselle planeetalle, ja kehittyneiden olentojen luoman lapsenkaltaisen ihmisen roolin laulaa basso Tuukka Haapaniemi. Muissa laulurooleissa ovat sopraano Reetta Ristimäki, mezzosopraano Susanna Tollet ja tenori Petri Bäckström.

Tekoälylaulajalle säveltäjä Max Savikangas on säveltänyt oopperaan yhden kohtauksen, ja tekoälyä käytetään myös oopperan videoprojisoinneissa, Teemu Mäki kertoo.

Teos on monitaiteinen, eli siinä on solistien, nelihenkisen kuoron ja 10-henkisen orkesterin lisäksi osuuksia tanssijoille, videotaiteelle ja tekoälylle. Esitykset johtaa kapellimestari Jószef Hárs. Teosta esitetään Tanssin talon Pannuhallissa 3. maaliskuuta alkaen yhteensä kolme kertaa. Esitykset ovat osa Musica nova Helsinki -festivaalin ohjelmaa.

Lue lisää: Teemu Mäki ei pidä lomia, sillä hän ei nauti niistä – Mieluummin perheenisä tekee taidettaan, joka on täynnä väkivaltaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat