Näyttelijä Raquel Welch on kuollut

Näyttelijä Raquel Welch nousi maailmanmaineeseen 1960-luvulla.

15.2. 22:29 | Päivitetty 17.2. 14:08

Yhdysvaltalainen näyttelijä Raquel Welch on kuollut 82-vuotiaana, raportoi uutistoimisto AFP.

Viihdesivusto TMZ:n mukaan Welch kuoli keskiviikkoaamuna lyhytaikaisen sairauden jälkeen.

Welch nousi maailmanmaineeseen esiinnyttyään vuonna 1966 elokuvissa Fantastinen matka ja Miljoona vuotta eKr. Welch on tunnettu myös roolisuorituksistaan 1970-luvun elokuvissa Kansas Cityn pommittaja, Kolme muskettisoturia ja sen jatko-osassa Koston merkki.

Welch Pariisissa vuonna 1970.

Welch vastaanotti elämäntyöpalkinnon Latino Media Image Awards -palkintoseremoniassa Kalifornian Beverly Hillsissä kesäkuussa 2001.

Welch syntyi Chicagossa 5. syyskuuta vuonna 1940. Hänen isänsä oli bolivialainen ilmailuinsinööri ja äitinsä ompelija. Welch opiskeli teatteritaiteita San Diegon osavaltion­yliopistossa ja meni naimisiin lukioaikaisen poikaystävänsä James Welchin kanssa.

Ennen näyttelijänuraansa Welch työskenteli hetken aikaa säänlukijana.

Viihdelehti Varietyn mukaan Welch oli yksi ensimmäisistä naisnäyttelijöistä, joka esitti pääroolin lännenelokuvassa, muussakin roolissa kuin miespäähahmon rakkauden kohteena. Vuonna 1971 hän oli pääosassa kostotarina Hannie Caulderissa, joka toimi inspiraationa ohjaaja Quentin Tarantinon Kill Bill -elokuville.

Welch tunnettiin myös yhtenä Hollywoodin isoimmista seksisymboleista 1960-luvulla, jolloin hän esiintyi ikonisiksi nousseissa peurannahkaisissa bikineissä Miljoona vuotta eKr. -elokuvassa.

Welch vuonna 1980 Roomassa.

Kulttuurikriitikko Camille Paglia kuvaili The Hollywood Reporter -lehden mukaan Welchiä ”unohtumattomaksi kuvaksi naisesta luonnon kuningattarena.”

Welch itse kirjoitti seksisymboli-statuksestaan omaelämän­kerrassaan Beyond the Cleavage (Rintavaon takana).

”Hän tuli julkiseen tietoisuuteen fyysisenä läsnäolona, ilman ääntä”, Welch kuvaili itseään.

Welch kirjansa Raquel: Beyond the Cleavage allekirjoitustilaisuudessa Vroman’s -kirjakaupassa Kalifornian Pasadenassa huhtikuussa 2010.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat