Forum Boxissa voi nähdä maalauksia, jotka eivät esitä mitään eivätkä muistuta mistään, ja juuri siksi ne kiehtovat

Markus Konttisen maalaukset näyttävät omalta itseltään.

Markus Konttinen: Peili peilissä, 2022, öljy kankaalle.

22.2. 10:46

Kuvataide

Markus Konttinen: Pohjoisen valossa syntyneet 5.3. saakka Forum Boxissa (Ruoholahdenranta 3 A). Ti–su 12–17.

Mitä katsomme, kun katsomme Markus Konttisen (s. 1957) uusia maalauksia? Ne ovat abstrakteja, mutta niiden muotokieli on kaukana geometristen perusmuotojen ihanteellisuudesta. Ne eivät myöskään ole vapaamuotoisia, informalistisia. Ne sijoittuvat täsmällisten ääripäiden ja määritelmien ulkopuolelle.

Maalauksia hallitsevat muodot, päistään pyöristetyt tai pehmeästi kulmikkaat, häilyvät kaksi- ja kolmiulotteisuuden rajamailla. Joskus ne tuntuvat avautuvan ikkunoiden lailla ulos maailmaan, joskus ne näyttävät verhoilta, jotka peittävät tuon näkymän. Nämä muodot ovat mittakaavaltaan suuria ja antavat Konttisen teoksille vahvan läsnäolon olematta kuitenkaan monumentaalisia. Forum Boxin karkeille tiiliseinille ne sopivat hyvin.

Maalausten värit ovat rikkaasti kerrostuneita ja rinnastuksiltaan yllättäviä. Vahvasti taitettuina ne ovat täsmällisten määritelmien ulkopuolella. Ne eivät myöskään vie ajatuksia vaikkapa metsäiseen maisemaan, kesäiseen auringonlaskuun tai ylipäänsä mihinkään helposti nimettävään.

Markus Konttinen: Näkyvä maailma, 2021, öljy kankaalle.

Konttisen teokset eivät myöskään tuo mieleen toisten taiteilijoiden teoksia tai edesmenneitä mestareita. Ne näyttävät vain omalta ainutlaatuiselta itseltään ja tekevät sen näyttävästi. Se on itsessään hatunnoston arvoinen saavutus nykyisessä tiedon ja viittausten kyllästämässä maailmassa.

Markus Konttinen on pitkän uran tehnyt maalari ja muun muassa Kuvataideakatemian entinen rehtori. Hän hallitsee välineensä tavalla, joka sallii jatkuvan riskinoton ja uskaltautumisen kohti uusia ja tuntemattomia maailmoja.

Nyt hän on saapunut eräänlaisen puhtaan ja vapaan visuaalisuuden äärelle, jossa maalaus ei ole jonkin sen ulkopuolella olevan asian kuva tai symboli, vaan kokemus itsessään.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat