Ihmislaji kykenee tekemään monia asioita salamannopeasti, kuten tarkentamaan katseensa lentävään esineeseen, nivomaan puhuessaan sanoja lauseiksi, huomaamaan naaman keskellä lehvästöä ja tunnistamaan aiemmin tapaamansa ihmisen kasvot. Voisiko viimeksi mainittua peräti kutsua supervoimaksi, kuten neurotieteilijä Kang Lee Toronton yliopistosta tekee monitahoisessa tiededokumentissa Kasvojentunnistuksen supervoima (In Your Face, Kanada 2022)?
Noin 5 000:n eri ihmisen nopea tunnistaminen olisi eittämättä vaikuttava taito – mikäli emme kykenisi siihen melkein kaikki. Se mikä on luonnollista, ei oikein voi olla super.
Käytetystä ylisanasta pääsee kuitenkin yli, kun dokumentissa tavataan ihmisiä, joita aivan perustellusti kutsutaan supertunnistajiksi. Heistä taitavimpiin lukeutuu englantilainen Kelly Desborough, joka poliisivoimia auttaessaan löysi etsintäkuulutetun miehen 42 000 stadionvieraan joukosta.
Kasvojen tunnistamisen taito pohjautuu evoluutioon ja siten kunkin ihmisen geeneihin, mutta myös harjaantumiseen. Vaikkapa pienen kylän koulua käyneet eivät todennäköisesti kehity yhtä päteviksi tunnistajiksi kuin lapsena satoihin koulutovereihin tottuneet.
Supertunnistajiin verrattuna toista ääripäätä dokumentissa edustaa kasvosokea Karla Holmes. Hänen tilannettaan hankaloittaa toisaalta pastorin ammatti, toisaalta kasvosokeuden äärimmäisyys: Holmes ei tunnista edes kadulla kohtaamaansa tytärtään.
Eräänlaisen aavistuksen Holmesin ongelmasta saavat meistä ne, jotka ovat lapsesta asti tottuneet näkemään vain yhdenvärisiä ihmisiä ja muuttavat sitten uuteen kulttuuriin.
Kiinalaistaustainen Kang Lee kertoo, että hänellä meni peräti kaksi vuotta ennen kuin hän alkoi Kanadassa tunnistaa valkoihoiset työtoverinsa kasvonpiirteiden perusteella. Sitä ennen käytössä olivat karkeat kategoriat vanha/nuori/mies/nainen.
Dokumentin mukaan Amazonin myymä kasvojentunnistusjärjestelmä haksahti samaan tapaan, mutta vain tummaihoisten kohdalla. Jopa 35 prosentissa tapauksista tunnistus oli väärä. Piinaavaksi tällainen järjestelmä kävi, kun poliisilaitokset eri puolilla maailmaa alkoivat tehdä pidätyksiä sen ilmoitusten pohjalta.
Amazonin ohjelmistojen luomiseen oli käytetty internetistä kerättyä miljardien kasvojen kuvapankkia, joka koostui enimmäkseen valkoihoisista ja aasialaisista kasvoista. Tätä tarkemmin ei dokumentissa valitettavasti selitetä, miten tummaihoisten esimerkkikasvojen rajallinen määrä johti toisiinsa sekoittuviin kasvomittauksiin.
Kuten arvata saattaa, katse luodaan myös Kiinaan, missä miljoonien valvontakameroiden järjestelmä tunnistaa ja tarkkailee kansalaisia julkisilla paikoilla. Kuulemme, että nyt järjestelmää opetetaan tulkitsemaan myös ilmeitä, jolloin päästään urkkimaan kansalaisten tunnetiloja ja sitä kautta mielipiteitä.
Ennustelen miljoonia teeskenneltyjä hymyjä Mao-patsaita ohittavien kasvoilla.
Kasvojentunnistuksen supervoima, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena.
Ihmisaivot ovat niin harjaantuneita huomaamaan kasvoja, että löydämme niitä myös esineistä.