Yötä päivää pyörivä hääsarja on pahinta tv-roskaa, mutta näyttää, miten romanttinen rakkaus ei aina ole parisuhteissa tärkeintä

Jos kestää 90 päivää morsiamena -sarjan jatkuvan riitelyn, ohjelmasta voi ymmärtää, miten avioliitoissa rakkauspuhetta tärkeämpää voi olla vakavaraisuus.

Mike ja Ximena tapasivat ensimmäistä kertaa 90 päivää morsiamena: Ensitapaaminen -sarjassa.

21.2. 2:00 | Päivitetty 21.2. 10:21

Kansalainen Juho Mäkisestä on tullut viikossa mediasuosikki, valtakunnan virallinen entinen incel.

Opettajana työskentelevä kokemusasiantuntija on puhunut mielipidepalstoilla ja jatkuvissa haastatteluissa nuorten miesten naisvihasta. Syy ei ole seksin puute vaan syrjäytyminen, Mäkinen on toistanut.

Mäkisen ensimmäinen syrjäytymistä ehkäisevä mediapyräys vuonna 2021 meni monilta ohi. Discoveryn erinomaisessa Ensitreffit ulkomailla -sarjassa suomalaiset lähtivät tapaamaan netti-ihastuksiaan näiden kotimaihin.

Mäkinen koki matkalla Turkissa jatkuvaa kitkaa kahden kulttuurin välillä, muttei parisuhteen kaatavissa määrin.

Sarja ei ollut ”aivotonta ajanvietettä romantikoille”, vaan hellyttävä katsaus siihen, miten suomalainen tasa-arvo toimii käytännössä eri ympäristöissä.

Kansainväliset treffit ovat viime vuosina levittäytyneet torpparitupiin saakka: ulkomaiset Maajussit etsivät morsianta Suomesta kahden – melko epäonnistuneen – kauden ajan.

Yhtenä buumin käynnistäjänä on ollut vuonna 2014 alkanut yhdysvaltalaissarja, jossa törmäytetään eri kulttuureja.

90 päivää morsiamena on monin tavoin pahinta tv-sontaa.

Tuotanto piehtaroi riidoissa, ihmisistä ylijalostetaan hyviksiä ja pahiksia. Konflikteja, hermostumisia ja häpeää kelataan tuskastuttavissa määrin.

Samaan aikaan sarja avaa monikulttuurisuuden ja tunneperäisyyden valta-asetelmia.

”Raha ei ole rakkautta. Rakkautta on se, että olen onnellinen”, eräs yhdysvaltalaismorsian sanoo.

Se ei monesti pidä paikkaansa.

Yhdysvaltalainen TLC-kanava on luonut monikulttuurihäistä kokonaisen lypsyuniversumin. Kausia on tehty yhdeksän ja ympärille tehtailtu 18 rinnakkaissarjaa.

Suomen TLC-kanavan viime vuoden kymmenestä katsotuimmasta ohjelmasta peräti seitsemän tuli 90 päivää morsiamena -maailmasta.

Pelkästään tämän viikon tiistaina sarjan versioita tulee seitsemällä TLC:n tai Friin ohjelmapaikalla.

Suosio on helppo ymmärtää. Maahanmuuttokysymykset ja niihin liittyvät ennakkoluulot näytetään raadollisella yksilötasolla.

Pariskunnat yrittävät yhdistyä K1-viisumilla, joka mahdollistaa ulkomaisen sulhasen tai morsiamen oleskelun Yhdysvalloissa. Sen edellytys on, että pariskunta avioituu kolmen kuukauden aikana. Avioitumisviisumi on helpompaa saada kuin esimerkiksi opiskeluviisumi.

Yhdysvaltalaiset kosijat ovat usein kokemattomia tai epäonnisten suhteiden murtamia. Uuden salamarakkauden on määrä pelastaa heidät.

He odottavat ylitsevuotavia tunneliittoja, jotka sinetöidään sängylle asetelluilla ruusunlehdillä.

Olen tapaamassa elämäni rakkautta, he vakuuttavat ystävilleen, jotka epäilevät tulijoiden olevan kiinnostuneita lähinnä USA:n kansalaisuudesta.

Niin usein ovatkin, sillä he saapuvat Yhdysvaltoja köyhemmistä maista. Ja mitä sitten!

Käsitys romanttisesta, selittämättömästä rakkaudesta, sellaisesta jossa pelkkä vuokrahääpuvun sovittaminen saa kyyneliin, on luksusta.

On olemassa muunkinlaisia tunnesiteitä, turvaan ja vapauteen perustuvia. Monille viisumipuolisoille kaunein asia liitossa ei ole jatkuva iloveyou-höpinä vaan vakaa varallisuus.

Rakkauden tv-tehdas taitaa tuottaa kaikille hyvää. Sarja epäilemättä auttaa puolisoita myös työllistymään uudessa kotimaassaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat