Janus Putkosen kirja oli myynnissä Suomalaisessa Kirjakaupassa – kritiikki johti kustantamon koko tuotannon poistamiseen myynnistä

Adlibris myi vielä tiistaiaamuna ”Patriootin päiväkirjaa”, mutta Suomalaisen kirjakaupan omistava Otava kertoo varmistaneensa, että yksikään Johan Bäckman Publications -kustantamon kirja ei enää näy sen sivuilla.

Adlibris välitti tiistaina aamupäivällä yhä Janus Putkosen Patriootin päiväkirja 1 -teosta. Kuvankaappaus sivustolta.

21.2. 12:34

Putin-mielisistä kirjoituksista tunnetun Uuden MV-lehden päätoimittajan Janus Putkosen elämäkerran ensimmäiseksi osaksi mainostettu Patriootin päiväkirja 1 Kohti maanpakoa on käväissyt ainakin maanantain ja tiistaiaamun aikana Suomalaisen Kirjakaupan verkkokaupassa. Kirja poistettiin verkkokaupasta tiistaiaamun aikana.

Putkonen tunnetaan myös toiminnastaan Venäjän miehittämillä alueilla Itä-Ukrainassa. Ukraina pitää Putkosta osallisena laittomuuksiin, joita Itä-Ukrainassa on tehty Venäjän miehityksen aikana. Ukraina asetti pakotteita Putkosta vastaan vuonna 2019.

HS kertoi Putkosen toiminnasta marraskuussa, kun hänen osin järjestämänsä ystävyysmatka Venäjälle päätyi järjestäjien ilmiriitaan ja rahakiistoihin.

Lue lisää: Parhaita timanttijuttuja: Suomalaiset putinistit järjestivät ”ystävyysmatkan” Pietariin: Sotilaille vietiin lahjoja ja medialle kerrottiin, että Suomea hallitsevat fasistit

Kirjan julkaisija on Johan Bäckman Publications. Myös dosentti Johan Bäckman tunnetaan Putin-mielisestä toiminnasta. Hän sai viime vuonna Korkeimmalta oikeudelta ehdollisen vankeustuomion toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta. Bäckman on Putkosen tavoin Ukrainan pakotelistalla.

Lue lisää: Johan Bäckmanin viestittely toimittaja Jessikka Arolle oli vainoamista – korkeimman oikeuden mukaan Bäckman yritti estää keskustelua Venäjän informaatio­vaikuttamisesta

Suomalaisen Kirjakaupan omistavan Otavan markkinointi- ja viestintäjohtaja Kirsi Tähjänjoki kertoo, että Suomessa kaikkien kirjakauppojen verkkosivuille päätyvät ”käytännössä automaattisesti” kaikki teokset, joille on myönnetty niin sanottu ISBN-tunnus. Niitä jakaa Suomen kansallinen ISBN-keskus, joka toimii Kansalliskirjaston yhteydessä.

”Suurin osa kirja-alan toimijoista Suomessa käyttää yleistä tuotetietokantaa. Tietokannan kautta tulee Suomalaisen Kirjakaupan verkkokauppaan näkyville myös tuotteita, jotka eivät ole meillä aktiivisessa valikoimassa”, hän muistuttaa.

”Olemme aina kiitollisia tiedoista, joiden perusteella voimme poistaa sivuiltamme näkyvistä sellaisen aineiston, jonka myynnissä emme halua olla mukana.”

Missä menee raja, jonka ylittäminen johtaa kirjan poistamiseen näkyviltä?

”Tapauskohtaisesti ja omaa harkintaamme käyttäen poistamme tarvittaessa kirjoja näkyviltä verkkokaupastamme. Tässä tapauksessa päädyimme poistamaan kyseisen kustantamon koko tuotannon. Emme millään tavoin halua tukea Venäjän hyökkäyssotaa.”

vuonna 2021 Suomalaisen Kirjakaupan sekä ainakin Akateemisen Kirjakaupan ja Prisman verkkokauppoihin ilmestyi joksikin aikaa Kielletyt kirjat -kustantamon kirjoja, jotka ovat avoimesti äärioikeistolaisia.

Kustantamon takana on Kansallinen kehitys ry, joka kertoi tuolloin Instagram-sivuillaan keskittyvänsä ”kirjojen myyntiin natsitapahtumissa ja verkossa”.

Myös tuolloin kirjakaupat poistivat tuotteet verkkosivuiltaan.

Putkosen kirjan poistosta kertoi aiemmin tiistaina Ilta-Sanomat.

Lue lisää: Kirjakauppojen valikoimiin ilmestyi äärioikeistolaisia kirjoja – Suomalainen kirjakauppa, Prisma ja Akateeminen kirjakauppa poistivat nimekkeet

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat