Kaj Stenvallin Putin-kuvien näyttely peruttiin: Logomo pelkäsi ”terroristista tekoa”

Turun Logomon hallituksen puheenjohtajan mukaan poliittiset syyt eivät vaikuttaneet näyttelysuunnitelmien peruuntumiseen, mutta HS:n näkemä sähköpostiviesti kertoo toista.

Kuvataiteilija Kaj Stenvall on maalannut viime aikoina satiirisia teoksia, jotka käsittelevät Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

22.2. 14:56 | Päivitetty 22.2. 15:27

Kuvataiteilija Kaj Stenvall kertoi HS:n haastattelussa aiemmin tällä viikolla, että Turun Logomo-kulttuurikeskus perui hänen suunnitteilla olleen näyttelynsä viitaten mainehaittaan ja mahdolliseen turvallisuusriskiin. Stenvall on maalannut viime aikoina satiirisia teoksia, jotka käsittelevät Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Sunborn events oy:n toimitusjohtajan ja Logomo oy:n hallituksen puheenjohtajan Riikka Kuusniemen mukaan kyse oli normaaleista suunnittelukäytännöistä ja väärinkäsitysten summasta.

Lue lisää: Kaj Stenvallin Putin-maalaukset ovat olleet kansainvälinen hitti jo vuoden – juttu näyttää 15 satiirista kuvaa sodasta

Kuusniemi kertoo olleensa tammikuun aikana yhteydessä kahteen toimijaan liittyen näyttelytoiminnan elvyttämiseen Logomossa. Toimijoista toinen oli kuvataiteilija Stenvall ja toinen Turun Makasiini Contemporary -galleriaa ylläpitävä Frej Forsblom.

Sunborn events oy:n toimitusjohtaja ja Logomo oy:n hallituksen puheenjohtaja Riikka Kuusniemi.

Tapaamisten jälkeen Logomon toimijat päätyivät siihen, että näyttely järjestetään yhteistyössä Makasiini Contemporary -gallerian kanssa. Useiden taiteilijoiden yhteisnäyttely oli Kuusniemen mukaan Logomon näyttelytoiminnan jatkuvuuden kannalta kannattavin vaihtoehto.

Näyttelysuunnitelman hautaamiseen vaikutti myös Stenvallin teosten pieni koko. Forsblomin näyttelyn puolesta puhui sen näyttävyys.

Turun Sanomien haastattelussa Kuusniemi sanoi, ettei Stenvallin näyttelyä jätetty järjestämättä hänen teostensa poliittisuuden takia.

HS:n näkemässä sähköpostiviestissä Kuusniemi kuitenkin kirjoittaa, että painavin peruste näyttelysuunnitelman hylkäämiselle oli yhtiön omistajajäsenien kanssa käydyssä keskustelussa esille nousseen turvallisuusriskin ja siitä seuraavan mainehaitan mahdollisuus. Yhtiön omistajat pelkäsivät Putin-aiheisten teosten johtavan mahdolliseen terroristiseen tekoon, Kuusniemi kirjoitti sähköpostiviestissä.

Kuusniemi ei halunnut kommentoida sähköpostin sisältöä.

Helsingin Sanomien haastattelussa Kaj Stenvall pohti teostensa mahdollista vaarallisuutta:

”Usein kysytään, etkö pelkää. Koen olevani oikealla asialla ja oletan monen muunkin ajattelevan, että jotain on tehtävä.”

Oikaisu 22.2. klo 15.14: Putin-aiheisten teosten aiheuttamaa reaktiota pelkäsivät yhtiön omistajat, ei yhtiön hallitus, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat