Muotitalo Louis Vuitton käytti taiteilijan teoksia mainoksissaan kiellosta huolimatta, säätiö väittää

Joan Mitchell Foundation uhkaa Louis Vuittonia käräjillä. Tapaus on muotitalolle kiusallinen, sillä se on brändännyt itseään taiteella.

Taiteilija Joan Mitchellin (oik.) teokset ovat päätyneet Louis Vuittonin laukkumainoksiin siitä huolimatta, että taiteilijan nimeä kantava säätiö kielsi kuvien käytön useaan kertaan.

22.2. 14:08

Taidemaalari Joan Mitchellin (1925–1992) oikeuksia valvova säätiö syyttää muotitalo Louis Vuittonia tekijänoikeusrikkomuksesta, kertoo The New York Times.

Säätiön mukaan Louis Vuitton käytti Mitchellin teoksia mainoskampanjassaan luvatta. Muotitalo oli kysynyt säätiöltä lupaa Mitchellin maalauksien käyttöön. Säätiö oli kieltänyt käytön useaan kertaan, mutta teokset näkyvät silti Louis Vuittonin uusissa mainoksissa.

Mitchelliä pidetään yhtenä sodanjälkeisen abstraktin taiteen mestareista. Voittoatavoittelematon säätiö ei ole koskaan sallinut Mitchellin teosten käyttöä kaupallisiin tarkoituksiin.

”On suuri pettymys, että Louis Vuitton ei välitä taiteilijan oikeuksista ja käyttää hänen työtään taloudellisen hyödyn tavoittelemiseen”, säätiö sanoo lausunnossaan The New York Timesille.

Mainoskuvissa näyttelijä Léa Seydoux poseeraa Louis Vuittonin käsilaukun kanssa Mitchellin teoksien edustalla. Mainoksissa ei ole mainintaa Mitchellistä tai säätiöstä. Kuvat on otettu Pariisin Fondation Louis Vuitton -museossa, jonka Louis Vuittonin emoyhtiö LVMH avasi vuonna 2014, ja jossa Mitchell-näyttely jatkuu vielä tämän viikon ajan.

Joan Mitchell Foundation lähetti tiistaina muotitalolle kirjeen, jossa vaaditaan kampanjakuvien käytön lopettamista. Jos Louis Vuitton ei lakkaa käyttämästä kuvia kolmen päivän sisällä, säätiö sanoo ryhtyvänsä oikeudellisiin toimenpiteisiin.

LVMH-yhtiö kieltäytyi kommentoimasta tapausta The New York Timesille.

Tapaus on Louis Vuittonin kannalta kiusallinen, sillä se itse valvoo tekijänoikeuksiaan ja tuotteidensa kopiointia tarkasti.

Louis Vuitton on myös käyttänyt taidetta pitkään brändäyksessään. Muotitalon viimeisin yhteistyöprojekti japanilaistaiteilija Yayoi Kusaman kanssa puki sen liikkeitä tammikuussa Kusaman teoksista tunnettuun pallokuosiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat