The Host – Salaisuus pinnan alta ★★★
Gwoemul, Korea 2006
TV2 klo 21.00 ja Yle Areena (16)
Korealainen menestyselokuva Salaisuus pinnan alta käynnistyy tylyllä prologilla. Sotilastukikohdan laboratorion amerikkalaisupseeri käskee tyhjentää 200 pulloa formaldehydiä suoraan Korean pääkaupungin Soulin läpi virtaavaan Han-jokeen. Kalat kuolevat, ja lopulta joesta nousee maalle ihmisiä tappava nopsajalkainen mutanttihirviö.
Eittämättä menestyselokuvan paikalliskatsojat tiesivät tarinan taustoista: myrkkyjen dumppaaminen pohjautuu uutisoituun tositapahtumaan, ja ohjaajakirjoittaja Bong Joon-ho alkoi ideoida työtä nähtyään epämuodostuneen merenelävän.
Mieluusti yhteiskunnallisia ja yhteisöllisiä aiheita käsittelevä ohjaaja oli jo tehnyt ensimmäisen mestariteoksensa Memories of Murder, ja nousi myöhemmin kansainväliseksi tähdeksi yhteiskuntakuvauksellaan Parasite.
Yleensäkin aasialaisten hirviöiden marssi valkokankaiden suosikeiksi pohjautuu – ainakin etäisesti! – Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotettujen atomipommien jälkivaikutuksiin. Tosielämän säteilymuutokset ruokkivat viihdekulttuuria, ja kun japanilaiselokuvan jättihirviö Gojira tehtiin 50-luvulla lännessä tunnetuksi nimellä Godzilla, nousi kokonainen scifikauhuviihteen alakulttuuri uuteen kukoistukseen.
Salaisuus pinnan alta noudattaa lajityyppinsä perusnormistoa. Hirviöpuvuissa tallustelleet sijaisnäyttelijät on korvattu digitehosteilla, mutta seikkailujen henki, draaman, kauhun ja humpuukin hupaisa yhdistäminen, viehättää yhä monia genren ystäviä.
Hollywoodin teinikauhussa katsoja seuraa omissa porukoissaan hauskanpitoon keskittyviä nuoria, ja jo vitsiksi muuttuneen kliseen mukaan seksistä rangaistaan kuolemalla.
Aasialaisen usein seksittömän kauhuelokuvan perusyksikkö on yli länsimaisen ydinperheen käsitteen ulottuva sukulaisperhe. Sen muodostaman kiinteän yhteisön voimin noustaan niin arkisia koettelemuksia kuin hirviöitä vastaan.
Koettelemukset yhdistävät nytkin, vaikka perheessä muuten jouduttaisiin häpeämään esimerkiksi matkapuhelimen vanhanaikaisuutta tai alkoholin lehahduksia koulutapaamisessa. Keskeinen sivutaso korostaa ihmisyyden ja erilaisuuden ymmärtämistä.
Jokihirviö tekee saman kuin lukemattomat edeltäjänsä viimeistään King Kongista lähtien: se ottaa vangikseen tai saa suojiinsa nuoren naisen, tässä tapauksessa koulutytön, jonka pelastaminen maanalaisista viemäreistä muodostaa yhden tarinan perusjännitteistä. Työhön tarvitaan perhettä, viruspelon sokeuttamiin viranomaisiin ei voi luottaa.
Lopullisessa ratkaisussa auttaa sukulaisnainen: sankaruus ei kuulu miehen yksinoikeuksiin.
Nuori koulutyttö Park Hyun-seo (Ko Asheong) joutuu mutanttijokihirviön vangiksi.