Käärijä voitti UMK:n yli­voimaisella ääni­vyöryllä, edustaa Suomea Euro­viisuissa: ”Luulin tämän olevan unta”

Euroviisut käydään Liverpoolissa 9.–13. toukokuuta 2023.

Käärijä voitti UMK:n ylivoimaisella erolla muihin kilpailijoihin.

25.2. 23:03 | Päivitetty 25.2. 23:50

Turku

Suomen euroviisuedustajaksi on valittu Käärijä, oikealta nimeltään Jere Pöyhönen, kappaleella Cha cha cha. Euroviisut käydään Liverpoolissa 9.–13. toukokuuta 2023.

Käärijä otti voiton ylivoimaisella äänisaaliilla. Hän sai yhteensä 539 pistettä. Toiseksi tuli Portion Boys 152 pisteellä ja kolmanneksi Keira 133 pisteellä.

Euroviisut käydään tänä vuonna Britanniassa, vaikka viime vuoden Euroviisut voitti Ukrainaa edustanut Kalush Orchestra. Sotatilanteen vuoksi Euroopan yleisradiounioni päätyi siihen, ettei Euroviisuja voida järjestää turvallisesti Ukrainassa.

Suomen viisuedustaja valittiin lauantaina Turun Logomossa järjestetyssä Uuden musiikin kilpailussa (UMK).

Voittajan lehdistötilaisuudessa Käärijä kertoi, että on harvoin elämässään ollut tilanteessa, jossa luulee hetken olevan unta.

”Tämä on asia, jonka luulin olevan unta.”

Voitosta silmin nähden liikuttunut ja häkeltynyt Käärijä sanoi uskoneensa UMK:hon mukaan lähtemisestä alkaen siihen, että voi voittaa koko kilpailun. Tavoitteet vaikuttavat selvältä myös jatkon osalta. Lehdistötilaisuudessa Käärijä ilmoitti yksiselitteisesti lähtevänsä Liverpooliin voittamaan Euroviisut.

Käärijän piste-ero muihin kilpailijoihin oli historiallisenkin suuri. Kun häneltä kysyttiin omaa analyysiä siihen, miksi voitto tuli niin suurella erolla, artisti uskoi mahdollisen selityksen olevan kappaleensa poikkeuksellisuus.

”UMK:ssa ei ole aiemmin nähty tämän kaltaista biisiä tai esitystä. Tämä oli samalla osoitus siitä, että voit päästä pitkälle, vaikka et ole taitavin laulaja tai räppäri.”

UMK-voittaja valittiin tänäkin vuonna katsojien ja kansainvälisen raadin yhteisäänillä. Kansainvälisen raadin antamien pisteiden painoarvo lopputulokseen oli 25 prosenttia ja yleisöäänten painoarvo 75 prosenttia.

Eniten pisteitä kansainvälisiltä raadeilta sai Käärijä, toiseksi eniten Lxandra ja kolmanneksi eniten Kuumaa. Myös yleisöääniä kirkkaasti eniten sai Käärijä. Toiseksi eniten yleisöääniä keräsi Portion Boys, kolmanneksi eniten Keira.

Kansainvälisen raadin pisteitä antoivat seitsemän maan edustajat. Mukana olivat Australia, Espanja, Britannia, Puola, Saksa, Ruotsi ja Ukraina.

UMK-finaaliin osallistuivat tänä vuonna Robin Packalen kappaleella Girls Like You, Kuumaa kappaleella Ylivoimainen, Käärijä kappaleella Cha cha cha, Keira kappaleella No Business on the Dancefloor, Benjamin kappaleella Hoida mut, Lxandra kappaleella Something to Lose ja Portion Boys kappaleella Samaa taivasta katsotaan.

Viime vuonna Suomea Euroviisuissa edusti The Rasmus kappaleella Jezebel. Se sijoittui Euroviisujen finaalissa 21:nneksi.

Robin Packalen

Kuumaa

Keira

Benjamin

Lxandra

Portion Boys

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat