Suomalaisten käsikirjoittajien Vera Kiiskisen ja Anna Heinämaan elokuva Andra akten sai ensi-iltansa Ruotsissa 24. helmikuuta. Heinämaan mukaan käsikirjoittajien aseman ahdinko ajoi tekijät tarjoamaan teostaan ulkomaille.
Andra akten on palkittujen ruotsalaisten näyttelijöiden Rolf Lassgårdin (Harald) ja Lena Olinin (Eva) tähdittämä romanttinen komedia. Elokuvan on ohjannut Mårten Klingberg.
Elokuvassa äreä Harald (Lassgård), tunnettu Dramaten-näyttelijä saa aivoinfarktin. Hänen fysioterapeutikseen pestautuu eläköitynyt ja vastikään eronnut Eva (Olin). Oikukkaan ensikohtaamisen jälkeen kaksikon välille syntyy ystävyys ja ihastus, ehkä jopa rakkaus?
Andra akten on palkittujen ruotsalaisnäyttelijöiden Lena Olinin (Eva) ja Rolf Lassgårdin (Harald) tähdittämä romanttinen komedia.
Vera Kiiskinen kirjoitti ensimmäisen version käsikirjoituksestaan yli kymmenen vuotta sitten opiskellessaan elokuvakäsikirjoittamista Englannissa Salfordin yliopistossa.
Anna Heinämaa innostui tarinasta luettuaan sen käsikirjoittajien itsenäisessä työpajassa, jossa tekijät lukivat ja tekivät ehdotuksia toistensa teksteihin.
Kiiskinen työsti tekstiä muiden töidensä ohella vuosien ajan yhteistyössä Heinämaan kanssa.
”Annalla on vahva tarinan ja rakenteen ymmärrys ja oli tärkeää, että hän tuli mukaan kirjoittamaa. Yhdessä mietimme ja pallottelimme.”
Useaan otteeseen elokuva oli kariutua kokonaan, koska käsikirjoituksen työstämiseen ei Suomessa liiennyt rahoitusta.
Kiiskisen ja Heinämaan mukaan suomalaisen elokuvan tekemisen prosessissa ja elokuville myönnetyssä rahoituksessa ei huomioida käsikirjoituksen kehittämistä yhtenä tärkeänä työvaiheena.
Heinämaan mukaan käsikirjoittajat tekevät työnsä ilmaiseksi, alipalkattuina ja aliarvostettuina. Ongelmasta on hänen mukaansa puhuttu vuosikausia, mutta parannuksia tilanteeseen ei ole saatu.
Andra akten -elokuvan käsikirjoituksen lähtökohtana oli Kiiskisen mukaan päähenkilön Evan tarina. Kiiskinen halusi tarkastella, mitä tapahtuu ihmiselle, naiselle, joka on elänyt ikänsä muita varten, mutta onkin yhtäkkiä eläköitynyt ja eronnut.
”Tämä on iäkkään ihmisen kasvutarina. Sellainen eksistentiaalinen kriisi, mikä syntyy, kun jää eläkkeelle. Että ihminen ei ole milloinkaan valmis ja että täytyy keksiä itsensä aina uudelleen”, Kiiskinen sanoo.
Lisäksi hän halusi kirjoittaa päähenkilön, joka on olemukseltaan jollain tavalla naisen arkkityyppi, pehmeä, hoivaava, huolehtivainen ja vahva.
Vastapariksi Kiiskinen kirjoitti teatterimaailman hahmon, joka on elänyt itseään ja taidettaan varten.
”Haraldin hahmossa halusin ironisoida taidemaailmaa ja vähän itseänikin”, Kiiskinen sanoo.
Hän arvelee, että Suomessa käsikirjoituksesta ei innostuttu, koska ihmissuhteita ja rakkaustarinoita ei nähdä samalla tavalla kiinnostavina kuin kenties Ruotsissa.
Toinen asia vaikutti olevan päähenkilön ikä.
Englannissa opiskellessaan Kiiskinen perusteli ideansa myyvyyttä opettajalleen sillä, että suuret ikäluokat ovat muutaman vuoden kuluttua niitä, joilla on aikaa ja resursseja käydä elokuvissa. Opettaja suhtautui ideaan varauksella, mutta vakuuttui lopulta.
Vuonna 2019 Kiiskinen ja Heinämaa hakivat tekstille käsikirjoittamisapurahaa Suomessa. Tuolloin epäämispäätöstä perusteltiin sillä, että teossa oli jo kaksi yli 60-vuotiaista naisista kertovaa elokuvaa.
”Kolme olisi ilmeisesti ollut liikaa”, Heinämaa sanoo.
Heinämaa kuitenkin uskoi tekstiin ja kannusti Kiiskistä palamaan projektin ääreen. He päättivät käännättää käsikirjoituksen englanniksi ja tarjota sitä ulkomaisille tuotantoyhtiöille.
”Ruotsi oli naapurissa, tarjosimme käännöstä ensin sinne, ja ensimmäinen tuotantoyhtiö innostui heti”, Hienämaa sanoo.
Andra akten on otettu ruotsissa vastaan kiittävin arvioin. Dagens Nyheterin arvion mukaan elokuva on tutusta romanttisesta tarinastaan huolimatta tuore ja aito. Aftonbladetin mukaan viihdyttävän arkisen tarinan kruunaavat Olinin ja Lassgårdin loistavat näyttelijäsuoritukset.
Elokuva ilmestyi naapurimaassa kuin tilauksesta kulttuurikeskustelulle, joka on viime aikoina käsitellyt eläkeikäisten ihmisten rakkauden esittämiseen liittyviä tabuja. HS kirjoitti helmikuun alussa ruotsalaisesta otsikoita nostattaneesta tositelevisiosarjasta Hotell Romantik (SVT), jonka osallistujiksi hyväksyttiin vain yli 65-vuotiaita.
Heinämaata Kiiskisen käsikirjoituksessa kiehtoi alusta saakka hahmojen uskottavuus ja koskettavuus.
”Väitän, että kun teksti kumpuaa kirjoittajan omista tunteista ja kokemuksista, tarina toimii. Kun tuot sydämesi ihmisten reposteltavaksi, se pysähdyttää ja koskettaa.”
Andra akten -elokuva käsittelee hänen mukaansa eläköitymiseen ja vanhentumiseen liittyviä teemoja tekemättä hahmoista asioiden lippulaivoja.
”He ovat rakastuneita ja ihastuneita ihmisiä, siinä missä kuka tahansa, oli hänen ikänsä mikä tahansa.”