Syntikkapopikoni Gary Numanista kertova dokumentti onnistuu pääsemään kalsean imagon läpi

Brittimuusikko Gary Numan lopetti uran suurieleisesti ja yhtäkkiä ollessaan huipulla. Randall Wrightin lempeässä ja myötäsukaisessa dokumentissa muusikko myöntää sen olleen virhe.

Syntikkapopin tienraivaajiin lukeutuva Gary Numan oli parikymppinen saavuttaessaan supertähteyden 1970- ja 1980-luvun taitteessa.

2.3. 2:00

”Olen lähes koko urani yrittänyt päästä takaisin siihen, missä olin, kun tuhosin urani”, brittimuusikko Gary Numan (s. 1958) sanoo tuoreessa dokumentissa Gary Numan: Resurrection (2022).

Syntikkapopin tienraivaajiin lukeutuva Numan oli parikymppinen saavuttaessaan supertähteyden 1970- ja 1980-luvun taitteessa. Suksee oli kova, listaykkösiä tupsahteli ja ”kaikki oli helppoa”. Vain muutamaa vuotta aiemmin hänet oli erotettu koulusta häiriköinnin vuoksi, oli levottomuutta ja Asperger-diagnoosi, johon vastattiin turruttavilla lääkkeillä.

Huipulle nousua seurasi yllätysveto: Numan päätti vetäytyä keikkailusta. Lopettamistaan hän julisti suurieleisesti vuonna 1981 Wembely-areenan keikoillaan, joiden oli määrä olla viimeiset.

Randall Wrightin ohjaamassa henkilökuvassa Numan myöntää päätöksen olleen virhe, vaikka se tuolloin tuntui oikealta. Tuli nopea nousu nuorella iällä ja elämä meni hullunmyllyksi. Menestys aiheutti myös vastareaktion, kun ilkeydestään tunnettu brittiläinen musiikkimedia otti tehtäväkseen teilata Numanin. Tai näin hän asian itse ainakin koki.

Lopettamispäätös ei lopulta pitänyt, ja Numan jatkoi sittemmin niin musiikintekemistä kuin keikkailuakin. Tie takaisin huipulle ei kuitenkaan ole löytynyt helposti.

Musiikkinsa ja imagonsa perusteella Numan vaikuttaa etäiseltä, kalsealta ja peräti epätodennäköiseltä poptähdeltä. Dokumentissa nyt kuusikymppinen, kuin Tim Burtonin elokuvasta repäisty kulttipopikoni osoittautuu kuitenkin leppoisaksi ja perhekeskeiseksi ukoksi, joskin kovin itsekriittiseksi.

Wrightin lempeän ja myötäsukaisen dokumentin ansio on siinä, että se todella päästää julkisivun läpi.

Numanin meriiteistä puhuvat tavalliseen tapaan muut, kuten fanipojaksi tunnustautuva Nine Inch Nailsin Trent Reznor sekä kollegat Jean-Michel Jarresta lähtien. Hellyttävintä on, että Numanin suurimmat ihailijat ovat vaimo ja lapset.

Dokumentin nykyhetkessä Numan valmistautuu eräänlaiseen comebackiin, vaikkei varsinaisesti poissa ole ollutkaan. Itse hän määrittelee paluun onnistuneen vasta kavutessaan taas Wembley-areenan lavalle.

Kun se hetki viimein dokumentissa koittaa, iskee ramppikuume. Tarvitaan vaimon kipakkaa tsemppausta, ennen kuin tähti syttyy ja nousee.

Gary Numan: Resurrection, Teema klo 21.52 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat