Hilary Swankin näyttelemä tähtitoimittaja tutkii hämäriä kuolemia Alaskassa – Tositapahtumien innoittamassa sarjassa on viehättävää tuoreutta

Alaska Daily -sarjaa on kiitelty journalismin poikkeavan realistisesta kuvaamisesta. Paikallisjournalismin puolustus tuo sarjaan tuoreutta.

Hilary Swank näyttelee tutkivaa toimittajaa Eileen Fitzgeraldia, joka joutuu vaikeuksiin tekemänsä skuupin takia ja suuntaa vanhan työtoverinsa kutsusta Alaskaan.

6.3. 2:00

Paikallislehdet ovat Yhdysvalloissa jo pitkään olleet taloudellisissa vaikeuksissa. Sillä on ollut ikäviä seurauksia demokratialle.

Jos kaupungissa tai osavaltiossa kukaan ei tee tutkivaa journalismia, väärinkäytökset ja ongelmat jäävät helposti pimentoon.

Tv-sarja Alaska Daily (2022–) muistuttaa paikallisen journalismin tärkeydestä.

Sympaattisen oloisessa sarjassa Alaska Daily -lehti saa vahvistuksen New Yorkista. Tähtitoimittaja Eileen Fitzgerald (Hilary Swank) joutuu vaikeuksiin tekemänsä skuupin takia ja suuntaa vanhan työtoverinsa kutsusta Alaskaan.

New Yorkin kireät ja draivia uhkuvat ihmiset vaihtuvat Alaskan rennompiin ja arkisempiin tyyppeihin. Eileen näyttää ja tuntuu erilaiselta kuin ihmiset hänen ympärillään.

Hän tuo resurssien kanssa kamppailevaan lehteen journalistista osaamista ja rohkeutta.

Samalla Eileenillä on vaikeuksia ymmärtää pohjoisen tapoja. Pienemmässä lehdessä ja väkiluvultaan pienemmässä osavaltiossa journalismi pyörii eri tavalla. Alaskassa asuu runsaat 700 000 ihmistä.

Eileen Fitzgerald (Hilary Swank) saa Alaskassa työparikseen Roz Friendlyn (Grace Dove). Yhdessä he selvittelevät alkuperäiskansoihin kuuluvien naisten katoamisia ja kuolemantapauksia.

Eileen alkaa selvitellä alkuperäiskansoihin kuuluvien naisten katoamisia ja kuolemantapauksia. Työparikseen hän saa Roz Friendlyn (Grace Dove). Grace Dove itse ja hänen näyttelemänsä hahmo kuuluvat alkuperäiskansaan.

Tv-sarja on ottanut vaikutteita alaskalaisen Anchorage Daily News -lehden samaa aihetta käsitelleestä tutkivan journalismin projektista.

Pääjuonen ohella sarja kertoo monista pienistä journalistisista voitoista ja tappioista.

Alaska Dailyn on luonut Tom McCarthy, joka ohjasi tutkivasta journalismista kertovan menestyselokuvan Spotlight (2015). Siinä bostonilaiset toimittajat selvittävät katolisessa kirkossa tapahtunutta seksuaalista hyväksikäyttöä. Elokuva perustui tositapahtumiin ja voitti parhaan elokuvan Oscarin.

Sekä Spotlight että Alaska Daily ymmärtävät journalististen prosessien hitautta. Pitää haastatella monia ihmisiä ja tutustua moniin lähteisiin ennen kuin voi julkaista mitään.

Sarja eteneekin hitaasti ja jouhevasti. Jos Alaskan osavaltio on kiireettömämpi ja vähemmän dramaattinen kuin New Yorkin kaupunki, sitä näyttää olevan myös Alaska Daily.

Alaska Daily on saanut kiitosta journalismin poikkeavan realistisesta kuvaamisesta. Paljon mahdottomampiakin kuvauksia on aikojen saatossa nähty.

Niin journalistit kuin journalismin kohteet on kuvattu inhimillisesti. Kun sarjassa tavataan ensimmäinen korruptioon syyllistynyt henkilö, tämä vaikuttaa aika sympaattiselta ja arkiselta.

Amerikkalaiset tv-sarjojen ja elokuvien journalistisankarit tekevät töitä useimmiten isoissa kaupungeissa. On pilvenpiirtäjiä, liittovaltion edustajia, kiirettä ja suurkaupungin sähinää.

Ehkäpä sen vuoksi nimenomaan paikallisjournalismin maailma Alaska Dailyssa tuntuu viehättävän tuoreelta. Muutoin sarja on juonenkäänteiltään, asetelmiltaan ja kerronnaltaan varsin perinteinen.

Alaska Daily. Disney+

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat