Alsa Ojalan transsukupuolisuutta käsittelevä radioessee lähestyy aihetta ilon kautta

Alsa Ojalan radioesseessä Oli pitkä yö on jotain uutta ja jotain vanhaa. Se tuo uusia näkökulmia paitsi keskusteluun transsukupuolisuudesta myös uutta esseistiseen radioilmaisuun.

Radioesseessä Oli pitkä yö aiheena on transsukupuolisuus. Lumen taju -kuunnelmassa näyttelijä Kristiina Elstelä eläytyy hienosti päärooliin.

6.3. 2:00

Transsukupuolisuus on iloinen asia, Alsa Ojala julistaa radiofeaturessaan Oli pitkä yö. Hän yrittää haastaa yleisen keskustelun kaanonin, jossa transsukupuolisuus esitetään vaikeana asiana ja aiheena.

Näkemäni ja kokemani perusteella asia ei ole näin yksinkertainen. Siihen liittyy masennusta, itsetuhoisuutta ja mielenterveysongelmia.

Eikä Ojalan radioteoksessakaan lopulta puhuta pelkästään ilosta. Siinä esitetään muustakin aihetta käsittelevästä journalismista tuttua kovaa kritiikkiä suomalaista terveydenhoitojärjestelmää, lainsäädäntöä ja byrokratiaa kohtaan. Monta pitkää yötä nähdään vielä, ennen kuin maailma tulee tässä asiassa valmiiksi.

Mutta kyllä ohjelma joka tapauksessa onnistuu tuomaan keskusteluun jotain uutta. Ehkä nimenomaan pyrkimys iloon on se, mitä tässä kaivataan. Ehkä se auttaisi hälventämään ongelmia ja ennakkoluuloja.

Jotain uutta Ojala tuo myös esseistiseen radioilmaisuun. Hän nimittäin esittää ison osan monologistaan laulaen. Lauluäänen retusoinnissa yliviritetty Auto-Tune on kerrankin paikallaan. Se alleviivaa muutoksen tilaa, jossa laulaja elää.

Oli pitkä yö – essee transsukupuolisuudesta, Radio 1 klo 21.00 ja Yle Areena.

Enemmän kuin dekkari

Tanskalaisen Peter Høegin Lumen taju vuodelta 1992 on todellinen moderni klassikkoromaani. Viime vuonna sen ilmestymisestä ja tänä vuonna sen suomentamisesta tulee kuluneeksi kolme vuosikymmentä.

Myös Outi Vallen radiodramatisointi täyttää pian pyöreitä. Se valmistui tuoreeltaan vuonna 1996.

Pitkiin monologijaksoihin perustuva minäkertoja, johon limittyy draamallisia kohtauksia, on helpoin tapa kaunokirjallisuuden sovittamisessa kuunnelmaksi. Tässä tapauksessa se on kuitenkin tehty niin taiten, ettei lopputulosta voi syyttää halvaksi.

Vallen ratkaisu myös korostaa Høegin kaunokirjallisia ansioita. Lumen taju luokitellaan usein dekkariksi, mutta se on paljon enemmän kuin arkkityyppinen dekkari syvällisyydessään, monitasoisuudessaan ja yhteiskunnallisuudessaan.

Kristiina Elstelä (1943–2016) eläytyy hienosti päärooliin. Maininnan ansaitsee myös Heikki Nousiainen, joka toimivasti hapuilee Peter ”mekaanikko” Föjlinä.

Lumen taju, Yle Areena

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat