Langettava päätös Parnassolle: Lehti ei oikaissut Meri Valkaman isää koskevaa virheellistä väitettä

Päätös koskee juttua, jossa lehti kirjoitti virheellisesti kirjailija Meri Valkaman isän kuolleen. Parnasso oikaisi virheen, mutta jätti toisen asiavirheen oikaisematta.

Kirjailija Meri Valkama oli marraskuussa 2022 Edinburghissa WSOY:n residenssissä.

2.3. 14:02

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen kirjallisuuslehti Parnassolle.

Päätös koskee Parnasson kirjoitusta, jossa käsiteltiin Meri Valkaman esikoisromaania Sinun, Margot (WSOY, 2021). Jukka Mallisen kirjoittamassa jutussa väitettiin muun muassa, että Valkaman isä olisi kuollut.

Lehti julkaisi uudessa numerossaan oikaisun sekä pahoitteli asiaa. Lisäksi Parnassossa julkaistiin Valkaman oma teksti, joka käsitteli Mallisen artikkelia.

Kantelussa mainitaan neljä asiaa, joista yksi on Valkaman isän kuolemaa koskeva väite.

Valkama mainitsee lisäksi, että jutussa väitetään hänen isänsä olleen vuonna 1989 paikalla tietyssä pressi-illassa, vaikka hänen isänsä ei ollut siellä.

Lisäksi Valkaman mukaan romaanin käyttövoimana eivät ole Berliiniin liittyvät lapsuudenmuistonsa, vaan hän on tehnyt vuosien mittaisen tausta- ja tutkimustyön.

Tämän lisäksi Valkama kritisoi jutun kohtaa, jonka tavoitteena on hänen mukaansa ollut antaa sellainen kuva, ettei hän olisi syventynyt aiheeseen muuten kuin omien lapsuudenmuistojensa tasolla.

Parnasson päätoimittaja Matti Kalliokoski toteaa JSN:lle toimittamassaan vastauksessa, että kirjallisuuslehti on oikaissut Valkaman isän kuolemaa koskevan asiavirheen.

Kalliokosken mukaan se on ainoa jutun olennainen asiavirhe.

JSN:n ratkaisun mukaan Parnasso on julkaissut yhden olennaisen asiavirheen, mutta jättänyt toisen oikaisematta. Ratkaisussa todetaan, että mielipiteellisissäkin teksteissä tosiasioita koskevien väitteiden tulee pitää paikkansa.

Ratkaisussa vedotaan Journalistin ohjeiden kohtaan 20, jonka mukaan olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Parnasso on rikkonut tätä ohjeiden kohtaa, JSN toteaa ratkaisussaan.

JSN:n mukaan Parnasson alkuperäisestä jutusta sai käsityksen, että Valkaman isä olisi osallistunut Berliinissä tiettyyn tiedotustilaisuuteen, vaikka hänen isänsä ei osallistunut kyseiseen tilaisuuteen. JSN:n mukaan kyse on olennaisesta asiavirheestä, jota lehti ei korjannut.

JSN antoi ratkaisunsa asiasta keskiviikkona 1. maaliskuuta.

JSN on media-alan itsesääntelyelin, joka valvoo hyvän journalistisen tavan noudattamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat