Käärijä vastaa moitteisiin Kreml-mielisistä some­seuraamisista: ”Venäjän sota­toimet ovat yksi­selitteisen tuomittavia”

Jere Pöyhösen seuraamisia kritisoi muun muassa kirjailija Sofi Oksanen. Sosiaalisessa mediassa on aiemmin päivitelty sitä, että Käärijän tilillä seurattiin Kreml-mielistä Valta kuuluu kansalle -puoluetta.

”En ollut varautunut, että ihmisillä on aikaa stalkata, mitä Instagram-tilejä seuraan”, Jere Pöyhönen sanoi HS:lle torstaina julkaistussa haastattelussa. Kirjailija Sofi Oksanen (vas.) arvostelee Suomen euroviisuedustajan toimintaa sosiaalisessa mediassa.

3.3. 14:30 | Päivitetty 3.3. 19:50

Suomen euroviisuedustaja Käärijä, oikealta nimeltään Jere Pöyhönen, vastasi perjantai-iltana sosiaalisessa mediassa häntä kohtaan esitettyihin moitteisiin Kreml-mielisistä someseuraamisista.

Esimerkiksi Finlandia-palkittu kirjailija Sofi Oksanen arvosteli häntä sosiaalisessa mediassa. Torstai-iltana julkaisemassaan Twitter-päivityksessä Oksanen kuvaili Käärijän seuraavan ”Kremliä somessa” ja pitävän asiaa ”yhdentekevänä”. Helsingin Sanomien tiedossa ei ole, mihin tiliin Oksanen viittaa Kremlin seuraamisella.

Myös esimerkiksi anonyymissa keskustelusovellus Jodelissa on päivitelty sitä, miten Käärijän tilillä seurataan Kreml-mielistä ja koronatoimia vastustavaa Valta kuuluu kansalle -puoluetta. Aiheesta seuranneen kohun ja UMK-voiton jälkeen VKK poistui Käärijän seurattavien listalta. Pöyhönen on myös puhunut someseuraamisistaan Iltalehden ja Helsingin Sanomien haastatteluissa.

Perjantaina Pöyhönen kirjoitti Instagram-tilinsä Stories-osuudessa tekemässään päivityksessä haluavansa ”nyt kerralla selventää, että yksittäisten tilien seuraaminen ei tarkoita, että kannattaisin niiden sisältöä”.

”Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat yksiselitteisen tuomittavia”, hän esimerkiksi kirjoittaa.

Oksanen linkitti julkaisuunsa Ylen artikkelin, jonka mukaan venäläinen syyttäjä vaatii vankeutta opiskelijalle, joka arvosteli Venäjän Ukrainassa käymää sotaa Telegram-kanavallaan.

Pelkkä seuraaminen ei tarkoita kannatusta, mutta ”seuraamisvalikoimansa kommentointi kertoo jo sitten siitä, mitä mieltä oikein on”, Oksanen katsoo.

Hän viittaa kommentteihin, jotka Pöyhönen antoi Iltalehdelle viime viikon sunnuntaina. Iltalehti uutisoi aiemmin myös Oksasen kommenteista.

”En mä halua ottaa kantaa poliittisiin juttuihin, ja musta on sääli, jos joku kyttää mitä joku seuraa. Noihan on ihan yhdentekeviä asioita. Mä seuraan paljon erilaisia juttuja, eikä niille ole välttämättä mitään syytä”, Pöyhönen sanoi viime viikolla Iltalehdelle.

Pöyhönen puhui aiheesta myös torstaina julkaistussa HS:n laajassa haastattelussa.

”En ollut varautunut, että ihmisillä on aikaa stalkata, mitä Instagram-tilejä seuraan. Tai että sen perusteella tehdään päätelmiä mun poliittisista aatteistani. Kun tämä tapahtui, tuli sellainen olo, että olenko oikeasti näin kiinnostava. Onko teillä tähän aikaa?” Pöyhönen sanoi.

”Lopulta mulle on ihan sama, mitä musta puhutaan. Mä tiedän totuuden ajatuksistani enkä ole tilivelvollinen kenellekään.”

Kritiikkiin yhtyi aiemmin myös sotahistorioitsija ja suomenkielistä Ukrainan sodan tilannekarttaa päivittävä Emil Kastehelmi. Hän kuitenkin poisti alkuperäisen twiittinsä myöhemmin perustellen poistoa Twitterissä sillä, että ”misinformaation muokkaamat epäilykseni henkilön kannoista” oli ”esitetty kohtuuttoman jyrkkinä”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat