Lasten­kirjailija Maikki Harjanne on kuollut

Mittavan tuotannon tehnyt lastenkirjailija Maikki Harjanne halusi antaa satujensa sankarille nimen, jota ei vielä virallisesti ollut olemassa.

Lastenkirjailija Maikki Harjanne kuvattuna työpöytänsä ääressä kotonaan Siuntiossa vuonna 2016.

3.3. 14:59 | Päivitetty 3.3. 15:44

Lastenkirjailija ja kuvittaja Maija-Liisa ”Maikki” Harjanne on kuollut 78-vuotiaana. Asian vahvistaa STT:lle Harjanteen tytär Tuuva Harjanne. Asiasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Harjanne tunnetaan erityisesti Minttu-lastenkirjasarjastaan.

Tuuva Harjanteen mukaan Maikki Harjanne kuoli lyhyen ja yllättävän sairauden jälkeen Lohjan sairaalassa Uudellamaalla tänään aamupäivällä.

Harjanne valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta kuvataiteen opettajaksi vuonna 1970.

Vuonna 2014 Harjanne kertoi HS:n haastattelussa, että idea Minttu-kirjoihin syntyi, kun hän kolmikymppisenä toimi kuvaamataidonopettajan Helsingin normaalilyseossa.

Kirjailija halusi antaa satujensa sankarille nimen, jota ei vielä virallisesti katsottu olevan olemassa. Minttu-kirjojen ilmestymisen jälkeen vanhemmat alkoivat nimetä lapsiaan Mintuiksi, ja nimi pääsi almanakkaan vuonna 1995.

Harjanteen mukaan Suomesta puuttui lastenkirja, joka kuvasi ihan tavallista arkea. Hän tarjosi ideaansa WSOY:lle 1970-luvun alussa ja kustantaja päätti, että tarinasta on tehtävä sarja. Parhaimmillaan Harjanne uurasti kuusi lastenkirjaa vuodessa. Ensimmäiset kymmenen kirjaa ilmestyivät WSOY:lta, minkä jälkeen Harjanne siirtyi Otavalle.

Hänet palkittiin urallaan muun muassa nuorisokirjallisuuden valtionpalkinnolla ja Pro Finlandia -mitalilla.

Oikaisu 3.3. klo 15.43: Maikki Harjanne asui Siuntiossa, ei Sipoossa, kuten kuvatekstissä virheellisesti kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat