Edullisesti antiikki­liikkeestä ostettu katto­kruunu myytiin 3,3 miljoonalla eurolla

Sveitsiläisen kuvataiteilija Alberto Giacomettin kattokruunu myytiin Christie’s-huutokaupassa Lontoossa.

Christie’s-huutokaupan Michelle McMillan ihailee sveitsiläisen Alberto Giacomettin kattokruunua, joka myytiin 3,3 miljoonalla eurolla.

5.3. 17:53 | Päivitetty 7.3. 9:28

SveItsiläisen kuvanveistäjän Alberto Giacomettin uniikki kattokruunu myytiin 3,3 miljoonalla eurolla (2,9 miljoonalla punnalla) Lontoon Christie’s-huutokaupassa alkuviikosta. Lampusta oli maksettu aikoinaan vain 250 puntaa.

Asiasta kirjoittavat CNN ja The Guardian.

Brittiläinen kuvataiteilija John Craxton bongasi kattokruunun ohittaessaan erään lontoolaisen antiikkiliikkeen 1960-luvulla. Hän aavisti, että valaisin on arvostetun kuvataiteilijan Giacomettin luomus.

Kyseinen, äärimmäisen harvinainen valaisin on valmistettu 1940-luvulla. Craxton arveli, että kattokruunun oli hankkinut alun perin hänen edesmennyt ystävänsä, taidekeräilijä Peter Watson. Craxton ripusti kattokruunun Lontoon kotiinsa, jossa hän säilytti sitä 50 vuotta.

Ennen Craxtonin kotia kattokruunu on valaissut ainakin kulttuurilehti Horizonin aulaa. Peter Watson kuului lehden omistajiin.

Craxton kuoli vuonna 2009. Hänen perikuntansa antoi kattokruunun huutokaupattavaksi.

Alberto Giacomettin (1901–1966) veistokset tunnetaan venytetyistä ja varjomaisista hahmoista. Hänen taiteessaan näkyi vaikutteita impressionismista, kubismista ja surrealismista.

Giacomettin veistoksia on myyty huutokaupassa yli sadalla miljoonalla eurolla, mikä tekee hänen töistään maailman kalleimpia huutokaupattuja veistoksia. Vuonna 2018 eräs toinen Giacomettin kattokruunu myytiin yli kymmenellä miljoonalla eurolla.

Suomessa hänen teoksiaan kuuluu Sara Hildénin taidemuseon, Didrichsenin taidemuseon ja Kansallisgallerian kokoelmiin.

Oikaisu 5.3. kello 20.56: Jutusta puuttui tieto, että Alberto Giacomettin teoksia on Suomessa myös Didrichsenin taidemuseon kokoelmissa.

Oikaisu 7.3. kello 9.28: Jutussa käytettiin virheellisesti Kansallisgallerian vanhaa nimitystä Valtion taidemuseo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat